четвртак, јул 25, 2024

Kontrapovijest Hrvoja Klasića: Tko to laže o Jasenovcu?

Slične objave

Podeli

Profesor Sveučilišta u Zagrebu i ipovijesničar Hrvoje Klasić u emisiji Kontrapovijest na temu – Tko to laže o Jasenovcu – razgovarao je sa Ivom Pejakovićem, povijesničarem i ravnateljem Spomen područja Jasenovac.

O logoru Jasenovac koji je uspostavila ustaška vlast Nezavisne države Hrvatske nakon proglašenja NDH 10. aprila/travnja 1940. godine. Prva teza je da je to bio “radni logor” u kome su zatvarani “neprijatelji režima”. Kao najveći protivnici NDH tada su značeni Srbi, masoni, Židovi i komunisti, navodi Pejaković, a druga teza s kojom barataju hrvatski revizionisti je da nije bilo ubistava.

Ivo Pejaković (Foto: portalnovosti.com)

Pejaković navodi da je Jasenovac napravljen po uzoru na nacističke logore, ali da u njemu nije bilo plinskih komora nego su likvidacije svođene na “hladno oružje, noževe, maljeve i ubistva iz vatrenog oružja”.

Najviše sporenja između srpskih i hrvatskih revizionista i nacionalista, i dalje je broj žrtava. Pejaković kaže da nije moguće utvrditi tačan broj ubjenih u logoru i napominje jedno istraživanje iz 1946. godine prema kojem je u Jasenovcu stradalo 59.000 logoraša. “Danas smo na nešto više od 83.000 žrtava”, ističe Pejaković uz napomenu da se brojke s jedne strane umanjuju a s druge uvećavaju. Muzej žrtava genocida (Beograd) tvrdi da je u Jasenovcu stradalo i više od milion žrtava.

Više u video prilogu koji je Portalu Forum ustupio profesor Klasić.

D. B.