недеља, јун 16, 2024

Građevinska inspekcija toleriše nelegalnu gradnju Auto-centra Stojanović

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. avgusta 2021. (Beta) – Predstavnik inicijative “Ne davimo Beograd” Branislav Tomić izjavio je danas da građevinska inspekcija toleriše nelegalnu izgradnju dela objekta “Auto-centar Stojanović” u novobeogradskom Bloku 45 i pored naloga za rušenje koji je sama izdala.

“Građevinska inspekcija izdala je rešenje za zaustavljanje radova i rušenje kada je ova zgrada izgrađena do sedmog sprata, ali nikada nije preduzela mere da sprovede svoje rešenje”, kazao je Tomić na konferenciji za novinare ispred tog objetka.

On je pozvao nadležne gradske organe da izvrše rešenje inspekcije o uklanjanju tog objekta, čija je nelegalna izgradnja i pored zabrane u toku. Tomić je upitao kako je moguće da naočigled građana i inspekcije investitor nelegalno izgradi 10 spratova, bez dozvole za početak gradnje.

“Poslednji sprat u prvoj zgradi (na koju se nova zgrada naslanja) nelegalan je, i da je tada inspekcija reagovala i kaznila investitora možda se ne bi usudio da gradi bez dozvole. Međutim, on nije kažnjen, čak je i legalizovao poslednji sprat. Praktično je nagrađen sumom koju je zaradio tim spratom, a koja se meri iznosom od milion evra”, rekao je on.

Tomić je naveo da je investitor legalizovao taj poslednji sprat tako što je zatražio da se izmeni dozvola za gradnju zgrade i u nju dodao da se na toj parceli nalaze dve zgrade umesto jedne, sa 10, a ne sa devet spratova. On je kazao da investitor nikada nije dobio dozvolu za dogradnju druge lamele tog kompleksa, da je njegova prijava odbijena, ali da je on to prikrio tako što je objavio lažne podatke na građevinskoj tabli.

“Na tabli piše da je početak gradnje otkobar 2020. godine, a prijava radova i podaci o prijavi su za ovu prethodnu zgradu, koja nema nikakve veze s novom zgradom. Potpuno je neverovatno da inspekcija toleriše da se na gradilištu nalazi tabla sa lažnim podacima za gradnju”, naglasio je Tomić i ocenio da je investitor postupio tako, kako bi odvratio građane da se obrate inspekciji jer je na tabli “sve uredno”.