среда, јул 24, 2024

Duple plate Kosovara sa Srpske liste

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. avgusta 2021. (Beta) – Većina funkcionera Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba na Kosovu, imaju bar po jedno radno mesto u kosovskom i srpskom sistemu – samim tim i duple plate, a iako ih zakon obavezuje da prijavljuju sva primanja i srpskoj i kosovskoj Agenciji za borbu protiv korupcije, većina to radi selektivno.

“Iako duple funkcije imaju i drugi zvaničnici Srpske liste, što je vidljivo na veb stranicama institucija ili preduzeća, njihova imena ne figuriraju u javnoj bazi podataka Agencije za sprečavanje korupcije Srbije”, navodi RSE.

Izvršna direktorka platforme CiviKos Donika Emini za RSE je izjavila da su duple plate za zvaničnike Srpske liste “rezultat nepostojanja saradnje izmedju kosovske i srpske Agencije za borbu protiv korupcije”, kao i da su svi svesni tog “fenomena”.

Ona smatra da je ovo pitanje političke prirode i da dve strane jednostavno zatvaraju oči na to što zvaničnici Srpske liste ne prijavljuju sve svoje prihode kosovskoj i srpskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. “Sve se to dešava iz političkih razloga, Srbija želi da zadrži uticaj na severu Kosova a Kosovo očajnički želi da, makar na papiru, integriše ljude koji žive na severu. To je jasno, nije ništa novo, dešavalo se i ranije. Obe Agencije (za borbu protiv korupcije) znaju za to (duple prihode), obe Vlade znaju za to ali niko ne može to dokumentovano da potvrdi ili da ih sankcioniše, jer dve strane ne saradjuju”, kazala je Emini.

Ona ocenjuje da lako može doći do kriminalizacije u nekoj oblasti zbog “crnih rupa”, jer su nekad u upotrebi kosovski a nekada srpski zakoni, što je opet posledica nesaradnje dve strane. Saradnik nevladine organizacije “Transparentnost Srbija” Zlatko Minić, u izjavi za RSE je takođe naveo da su duple funkcije i plate za zvaničnike Srpske liste više političko nego pravno pitanje. On objašnjava da, na osnovu Zakona o sprečavanju korupcije u Srbiji, javno dostupni podaci iz javnih izvora predstavljaju sve što se dobija od države na svim nivoima – od institucija, državnih preduzeća.