среда, април 17, 2024

GLAS: Potpis u Atini zakasneli ali neophodan prvi korak

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 23. avgusta 2023. – Povodom potpisivanja Deklaracije samita EU, Zapadni Balkan, Ukrajine i Moldavije u Atini beležimo reakciju organizacije GLAS.

GLAS pozdravlja usvajanje zajedničke Deklaracije Evropske unije, zemalja zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije na samitu u Atini održanom 22. avgusta 2023. godine.
Stavljanjem potpisa na Deklaraciju, Srbija je načinila zakasneli, ali nephodan prvi korak u harmonizaciji spoljne i bezbednosne politike sa susedima i Evropskom unijom u svetlu nezapamćenog narušavanja međunarodnog prava i poretka nastalog pre 18 meseci agresijom Rusije na Ukrajinu.

Posebno pozdravljamo veoma jasnu formulaciju u tački 5 u kojoj se navodi da je ekalacija ratne agresije protiv Ukrajine reafirmisala urgentnu potrebu za snažnom, otpornom i inkluzivnom Evropskom unijom kao temeljem mira i prosperiteta među našim narodima u ova izazovna vremena.

Raduje nas posebno što su svoj potpis na ova obavezujuća opredeljenja stavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti. Mir i prosperitet naroda Srbije i Kosova je temeljni kamen nove regionalne politike Srbije koju zastupa politička organizacija GLAS.

Pozivamo proevropsku opoziciju u Srbiji da podrži ovaj dokument kao smernicu nove evropske politike Srbije i da nam se pridruži u podršci budućoj pobedi slobodne Ukrajine, u maršu na Dan njene nezavisnosti, 24. avgusta 2023. godine u Beogradu.

Nikola Lunić: Vučić pokazao državničku odgovornost

Nikola Lunić (Foto: portalforum.rs)

Ovim potpisom Aleksandar Vučić je pokazao državničku odgovornost. Svi ratni zločinci moraju biti procesuirani! Osim toga, odbranom teritorijalnog integriteta Ukrajine brani se i teritorijalni integritet Srbije

Nažalost, opozicija je svoju političku borbu svela na lični obračun bez ideje i cilja, navodi izvršni direktor Saveta za stratešku politiku na tviter nalogu, navodeći deo teksta iz nova.rs

“Vučić potpisivanjem Deklaracije iz Atine dao politički amin za hapšenje Putina
Parafiranjem zajedničke Deklaracije u Atini, gde su se okupili lideri Zapadnog Balkana i EU, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je da moraju da se procesuiraju svi odgovorni za ratne…”

D. B.