уторак, јул 16, 2024

GDF: Tužioca nemamo, imamo li Ombudsmana?

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 19. novembra 2021. – Građanski demokratski forum (GDF) pozvao je danas nadležne organe da reaguju na slučaj zlostavljanja radnika u kineskoj kompaniji “Linglong” koja posluje u našoj zemlji.

Predsednik GDF Zoran Vuletić ističe da je “najnoviji primer pogubne saradnje Srbije i Kine, zaklonjene iza međudržavnog sporazuma koji kinesim investitorima daje neograničenu moć, uz praktično suspendovanje svih zakona Srbije, pokazuje gde će uskoro i Srbija završiti jer je to siguran put odustajanju od EU”.

On kaže da na prvi pogled i na osnovu sumiranih saznanja iz medija, lako je zaključiti da “je trebalo da reaguju najmanje tri državna organa: inspektor rada, zaštinik građana, javni tužilac”.

Kako navode u GDF “u KZ član 388. stav 1. dikretno opisuje situaciju koja je ovde predstavljena sa oduzimanjem pasoša i držanjem ljudi u jednoj vrsti ropskog odnosa,  s tom razlikom što se rad plaća, u ovom slučaju po svedočenju radnika vrlo neredovno.
Ovo krivično delo se zove trgovina ljudima i etablirano je međunarodnom konvecijom Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima koja važi u svim evropskim državama.
Javni tužilac je mogao i morao da reaguje i bez formalno podnete krivične prijave, jer je primer školski, eklantantan, a mediji su pružili i dokaze u vidu video snimaka”.

U saopštenju GDF ističu i odgovornost Ombudsmana koji je takođe morao da reaguje na osnovu člana 1. stav 3. Zakona o zaštitniku građana, jer pojam građanina obuhvata i strance, kao i apatride.
“Ombudsman ne sme da plasira svoj rasizam kao izvor prava”.

Vuletić zaključuje da se ovde očigledno radi pre svega o potpunom povlačenju srpskih institucija prema kineskom kolonijalnom načinu poslovanja ali ne smemo zanemarivati ni rasizam kao i diskriminaciju koji su očigledni. “Izgleda da neki državni organi smatraju da su stranci van zakona”.

Građanski demokratski forum sa žaljenjem konstatuje ćutanje najvećeg dela političkog establišmenta o ovom slučaju i to ćutanje očito predstavlja podršku odavno propaloj politici četiri stuba. Takođe zahtevamo hitno buđenje nadležnih institucija i adekvatne reakcije.

“U pogledu ustavnog položaja ovih organa, dakle, organa koji ne vrše svoju dužnost postoji bitna razlika u nivou vezanosti za izršnu vlast.
Najveći stepen nezavisnosti ima zaštitnik građana, ali ta nezavisnost je ustavnopravna i zakonska, što nije dovoljno, jer ombudsman mora i mentalno da bude nezavistan, a ne samo da se bori za produženje svog mandata.
Javni tužilac nije nezavistan, ali jeste samostalan i dužan je da postupa na osnovu zakona, tako da se i njemu može uputiti prekor, što naravno ne bi bilo prvi put, niti bi taj prekor nemu značio jer ne dolazi od vlasti prema kojoj tužilac jedino pokazuje osetljivost” zaključuje se u saopštenju GDF.