уторак, фебруар 27, 2024

Skupština NATO: Dobri odnosi alijanse i Srbije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 19. novembra 2021. – Parlamentarna skupština NATO saopštila je da su učesnici ovonedeljnog seminara u Beogradu pozdravili snagu odnosa alijanse i Srbije i pozvali na širi dijalog radi rešavanja preostalih izazova na zapadnom Balkanu.

Na trodnevnom seminaru u Beogradu, povodom 15. godišnjice članstva Srbije u programu Partnerstvo za mir, 43 parlamentarca iz članica NATO i partnerskih zemalja “proslavila su uspehe ovog konstruktivnog i obostrano korisnog odnosa”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Srbija sarađuje sa NATO u mnogim oblastima, kao što su transformacija odbrane, vojna interoperabilnost, civilna spremnost, nauka i tehnologija, integritet i transparentnost i rodna ravnopravnost.

Na seminaru, održanom u novembru, učesnici su razgovarali o izgledima za dalji napredak u dijalogu Beograda i Prištine i za prevazilaženje aktuelne političke krize u Bosni i Hercegovini. Složili su se da je prevazilaženje razlika kroz dijalog ključno za stabilnost i zapadnog Balkana i evroatlantskog prostora.

Učesnici su prepoznali ozbiljne političke izazove sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava u ovom trenutku i važnost saradnje svih političkih snaga kako bi ta zemlja ostvarila dalji napredak ka evroatlantskoj integraciji. U diskusiji su istaknute mnoge prepreke koje bi mogle da ometaju postizanje dogovora između unutrašnjih političkih aktera o daljem putu BiH, navodi se.

Partnerstvo Srbije sa NATO-om značajno se razvilo od 2006. godine, rekla je premijerka Ana Brnabić učesnicima seminara. “Srbija ne teži da postane članica NATO-a, ali želi da poveća saradnju sa alijansom kako bi doprinela očuvanju mira i stabilnosti u regionu i svetu”, kazala je Brnabić.

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana istakao je da je “dugogodišnje partnerstvo Srbije sa NATO-om dobro za narod Srbije, za stabilnost regiona, i za širu transatlantsku bezbednost”.

M. M.