уторак, март 5, 2024

GDF podržava Inicijativu mladih za ljudska prava

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. novembra 2021. – Građanski demokratski forum (GDF) smatra da više nema nikakve sumnje da autoritarni režim Aleksandra Vučića slavi ratne zločince i masovne ubice, čime sistematski radi na fašizaciji našeg društva.

Zabranom antifašističkog skupa koji je 9. novembra trebalo da rezultira uklanjanjem murala kojim se slavi osuđeni za genocid Ratko Mladić, naprednjački režim je pokazao svoje pravo radikalsko lice.

Politička deca i naslednici ratnih zločinaca Miloševića i Šešelja, danas kao vlast u Srbiji, pokušavaju da celo naše društvo izjednače sa politikom agresije, zločina i genocida koju su sprovodili tokom ratova 90-ih godina prošlog veka.

Vučićevsko slavljenje osuđenih masovnih ubica, crtanje murala u njihovu čast i sprečavanje da se oni uklone, ogolilo je profašistički karakter režima. Antifašistički skupovi se zabranjuju, a neofašističke horde povezane sa „dubokom državom“ nesmetano šire svoj teror i strah među građanima.

Od Evropske unije i demokratskih država Zapada očekujemo da se prema Vučiću i njegovom režimu primenjuju mere kao i prema svim ostalim ultradesničarskim populistima, navodi u saopštenju predsednik GDF Zoran Vuletić.

On navodi da GDF posebno apeluje na nemačkog ambasadora u Beogradu da njegova zemlja, koja je prošla i užase fašizma i suočavanje sa njim, prestane da žmuri na oba oka i prekine politiku nezameranja Vučiću dok on podržava i promoviše ratne zločince. U to ime pozdravljamo odluku predsednika Džozefa Bajdena da Vučić i njegov režim ne budu pozvani na samit demokratskih država koji je prvi čovek SAD organizovao.

D. B.