недеља, јун 16, 2024

Fon der Lajen: Srbiji ostalo još dosta posla na njenom evropskom putu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD/NIŠ, 30. septembra 2021. (Beta) – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je danas u mestu Donje Međurovo, kod Niša, izjavila da je bolja budućnost Srbije u Evropskoj uniji, ali da je ostalo dosta posla na njenom evropskom putu.

“Bolja budućnost Srbije je u Evropskoj uniji. Dosta posla je pred nama, moramo da prevaziđemo pandemiju i moramo da podstaknemo ekonomski oporavak”, rekla je ona i dodala da je prevazilaženje pandemije jedan deo koji nije dovoljan, kao i da su potrebne strateške investicije koje će obezbediti trajan oporavak.

Fon der Lajen je ranije danas sa predsednikom Srbije prisustvovala početku radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac na međunarodnom železničkom Кoridoru 10, a potom i potpisivanju ugovora između Koridora Srbije i konzorcijuma Štrabag o izgradnji prve faze auto-puta mira na deonici Merošina – Merošina 1.

“Zaista neverovatna stvar, on povezuje sa Austrijom i Grčkom i to je zaista pokretač za privredu Srbije, za trgovinu, za investicije. Ovo je ekonomski plan koji već funkcioniše u Srbiji i zaista mi povezujemo Evropu”, rekla je ona. “Većina mladih u Srbiji zaslužuje zeleniju, prosperitetnu i digitalnu budućnost, a na tome zajedno radimo”, izjavila je fon der Lajen.

Evropska unija, dodala je, može da obezbedi još 600 miliona evra za ovu godinu, ali je na Srbiji da radi na kvalitetu projekata. Fon der Lajen je istakla da je potrebno više integracija u regionu zapadnog Balkana i dodala da se nada da će svih šest država oformiti zajedničko tržište koje je od ključnog značaja za uspeh ekonomskog i investicionog plana i napredak u evrointegracijama.

Dodala je da je ona zagovornik članstva Srbije u EU i pohvalila državu za ostvarene reforme te da podržava ambiciju da se što pre otvore novi klasteri u pristupnim pregovorima.