понедељак, мај 27, 2024

Evropski parlament: Donacije i novac Srbiji samo ako uvede sankcije Rusiji

Slične objave

Podeli

Evropski parlament u Strazburu usvojio je rezoluciju da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ukoliko Beograd podrži sankcije Rusiji i napravi znatan progres u reformama. Takođe, evroposlanici su podržali i da fondovi EU za Srbiju budu uslovljeni na isti način.

Kako je objavljeno na sajtu Evropskog parlamenta, nikakve alternative ne bi trebalo da zamene proširenje, i takođe treba reformisati proces donošenja odluka u pristupnom procesu i nove članice prihvatati kvalifikovanom većinom umesto jednoglasnošću. Dodaje se i da bi pristupni pregovori sa zemljama kandidatima trebalo da budu okončani do 2030, prenosi N1.

„Evroposlanici zahtevaju da demokratske reforme i vladavina prava budu u prvom planu procesa proširenja, zajedno sa unapređenjem monitoringa, izveštavanja, procena i uslovljavanja. U preporukama u novoj strategiji EU za proširenje, koju su usvojili poslanici zahteva se da EU finansiranje iz svojih fondova učini vidljivijim u zemljama kandidatima. Takođe, žele da EU radi na sprečavanju trećih strana da se mešaju u političke, izborne i druge demorkatske procese zemalja kandidata“, navodi se u saopštenju.

Evropski poslanik ocenio je da ovo jeste neobavezujuća rezolucija, ali snažna politička poruka u kojem pravcu EU razmišlja. Autor rezolucije, poslanik Tonino Picula kazao je da je Evropski parlament uvek bio najznačajniji pristalica proširenje.

„Usvajanjem čvrstih preporuka o tome kako bi trebalo da se primenjuje buduća politika proširenja, možemo još jednom da postavimo ton i standarde koji će omogućiti EU da raste i napreduje. Želimo da obezbedimo da EU ostane evoluirajuća zajednica evropskih država, otvorena za pristupanje sličnih demokratija, koje dele zajedničke vrednosti i interese“, kazao je Picula.

Rezoluciju su podržala 502 poslanika, 75 je bilo protiv i 61 uzdržan.