уторак, јул 16, 2024

Erdogan u petak u BiH, na sastanaku u Predsedništvu i Dodik

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 23. avgusta 2021. (Beta) – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u petak dolazi u službenu posetu Bosni i Hercegovini. Erdogan bi već u četvrtak naveče trebalo da stigne u Sarajevo, a sastanak sa članovima Predsedništva BiH planiran je za petak.

Sarajevski portal Klix.ba objavio je da je dolazak na sastanak najavio je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji u poslednjih mesec dana odbija učešće u radu te institucije posle odluke bivšeg Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida.

Sarajevski portal ocenjuje da će dolazak Erdogana, po svemu sudeći, značiti i promenu odnosa Dodika prema Predsedništvu BiH, odnosno da će Dodik tako prekršiti odluku o neučestvovanju srpskih predstavnika u institucijama BiH. Dodik sastanak s Erdoganom neće propustiti, pre svega, zbog obećane turske investicije u vezi s gradnjom autoputa Sarajevo-Beograd, na šta čelnik SNSD očito mnogo računa, navodi Klix.

Dodik je pre dva dana na Kozari rekao da će uskoro boraviti u Sarajevu, ne navodeći razlog svog odlaska u glavni grad BiH. Rekao je to odgovarajući na pitanje da li će se odazvati na poziv Tužilaštva BiH da bude saslušan u vezi sa svojim izjavama kojima je negirao genocid u Srebrenici.