среда, мај 29, 2024

U Francuskoj danas praznik Dan pada Bastilje

Slične objave

Podeli

PARIZ/BEOGRAD, 14. jula 2023. (Beta) – U Francuskoj će danas tradicionalnom vojnom paradom u Parizu proslaviti nacionalni praznik Dan pada Bastilje, dok će ove godine počasni gost biti indijski premijer Narendra Modi.

Zbog nedavnih nereda širom zemlje, za danas su predviđene dodatne mere bezbednosti posebno u Parizu gde će biti vojna parada u aveniji Jelisejskih polja. U celoj zemlji će dodatno biti raspoređeno 45.000 policajaca i žandarma.

Kako je ranije javila francuska onlajn televizija BFMTV, Makron ove godine neće održati tradicionalni govor koji bude uživo emitovan na televizijama. Prema izvorima Jelisejska palate, Makron će održati govor narednih dana. Uveče je predviđen veliki vatromet kod Ajfelove kule, kao i simfonijski koncert na temu bratstva.

Povodom Dana pada Bastilje ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar (Pierre Cochard) danas će na Kalemegdanu položiti venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj, a posle podne će biti organizovati prijem u rezidenciji ambasadora.

Pad Bastilje, 14. jula 1789. godine predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Posle toga je 26. augusta 1789. godine usvojena Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti – sloboda, jednakost i bratstvo (Liberte, Egalite, Fraternite).

Foto