понедељак, јул 22, 2024

Erdogan: Džamije – centri znanja i kulture

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 27. avgusta 2021. (Beta) – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan svečano je danas otvorio obnovljenu Baščaršijsku džamiju, koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Posle verskog obreda Erdogan je izjavio da je džamija trebalo da bude otvorena prošle godine, ali je to odloženo zbog pandemije korona virusa. Turski predsednik je dodao da su džamije “centri znanja i kulture”.

“I moramo uzeti džamiju kao centar kako bismo napredovali u svakom smislu. Našu decu treba da nosimo po džamijama što je moguće više. Naše supruge i ćerke treba da što više posećuju džamije. I oni koji nisu muslimani mogu da slobodno posete naše džamije”, naveo je Erdogan.

Poglavar islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio je da je srećan što je danas otvorena Baščaršijska džamija u prisustvu turskog predsednika i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića. “Ova džamija je simbol. Ovo su trenuci da se prisetimo vakufa koji ju je sagradio”, kazao je Kavazović i zahvalio Erdoganu što Turska pomaže Islamsku zajednicu u BiH i obnovi džamija.

“Džamije su naša zajednička prošlost i naša zajednička budućnost. Muslimani u BiH, zajedno sa svojim komšijama, žele da grade mirnu i prosperitetnu državu”, istakao je Kavazović, dodavši da to neće sprečiti ni “loše reči loših ljudi koje slušamo ovih dana”.

Baščaršijska džamija, odnosno džamija Havadže Duraka, izgrađena je u 16. veku.