петак, јул 12, 2024

Dr Miroslav Ilić: Nijedan izveštaj ombudsmana nije validan dok je u Novom Sadu višemetarska slika Vojislava Šešelja

Slične objave

Podeli

NOVI SAD, 27. jun 2024. – „Dok višemetarska slika čoveka koji je proterivao ljude iz Hrtkovaca, Vojislava Šešelja, stoji u Bulevaru Mihajla Pupina 18b u Novom Sadu, nijedan izveštaj ombudsmana ne može biti validan. Skinite Šešelja sa lica Novog Sada i Vojvodine, tako ćete biti ombudsman“, rekao je dr Miroslav Ilić, poslanik Pokreta slobodnih građana u Skupštini AP Vojvodine na temu izveštaja Pokrajinskog ombudsmana, Dragane Ćorić, za 2023.godinu.

„Najveći nedostatak pokrajinskog ombudsmana je da nije predložio nijednu meru za unapređenje ljudskih prava. Na osnovu izveštaja može se zaključiti da ombudsman ne ostvaruje sve svoje obaveze iz skupštinske odluke, niste uspeli da se pred zakonom izborite za ono što vam pripada i pokrećete pred sudovima po službenoj dužnosti povrede ljudskih i manjinskih prava, toga nije bilo“, rekao je Ilić i dodao da se izveštaj o pravima nacionalni manjina zbog metodologije prikaza ne može usporediti sa stanjem kakvo je danas, jer se od 2018. godine nacionana struktura zaposlenih u državnim organima više ne iskazuje.

Ilić je upitao zašto 30. aprila ovde godine na sajtu i dalje nije bilo izveštaja o radu ombudsmana za prethodnu godinu, kada je prema pokrajinskoj odluci ovaj organ dužan da podnese svoj izveštaj o radu do 30. marta za prethodnu godinu.

„Tokom proteklih 20 godina od kad postoji Pokrajinski ombudsman, najvažnija funkcija u AP Vojvodine, svi dosadašnji ombudsmani bili su pripadnici ili partije na vlasti ili su to postali na predlog na vlasti. Nisu bili ličnosti koji su to svojom ugledom i priznanjem zaslužili u oblasti za ljudski i manjiski rad, ili na osnovu aktivnosti u organizacijama.“

Ilić je istakao da je najveći apsurd od svega, da se na internet stranici nalazi izveštaj samo na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, i da ne postoji prevod na jezike nacionalnih zajednica Vojvodine i zatražio da se to hitno promeni, navodi se u saopštenju PSG Novi Sad.

D. B.