субота, јул 13, 2024

Asanž stigao u Austrakiju

Slične objave

Podeli

ADELAIDA, 27. jun 2024. – Najduža sudska saga u Australiji završena je slijetanjem aviona Julijana Asanža u prestolnicu, Kanberu. Poslije 13 godina progonstva i zatočeništva, radi optužbe SAD za špijuniranje protiv te zemlje, osnivač Vikiliksa pred velikim brojem ljudi koji su godinama tražili njegovo oslobođenje, prvo se pozdravio s mladom suprugom Stelom, zatim sa ocem i na kraju je poljubio dva mala sina, koji su do sada oca gledali samo u najčuvanijem britanskom zatvoru Belmarsu.

Ogromno zanimanje australijske javnosti za ovaj slučaj potvrdila je i politička elita koja je bilo na aerodromu, bilo kasnije pred TV ekranima izrazila veliko zadovoljstvo što je njihov državljanin konačno stigao u Australiju kao slobodan čovjek.

Ipak moglo se primijetiti da Asanž teško hoda i ali da najvjerovatnije nije ni u dobrom mentalnom stanju jer je njegova supruga Stela rekla da Julijan nije u mogućnosti da se obrati javnosti, ali da predsjedniku vlade Australije, Toniju Albanezeu duguje život, jer bi prema njezinim riječima, bio ubijen da je izručen SAD. Predsjednik Albaneze u susretu s američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom prije par mjeseci,  napravio je veliki ljudski gest, spasio život mojem suprugu i za to ćemo moja porodica i ja uvijek biti zahvalni njemu i laburističkoj vladi Australije, rekla je gospođa Asanž.

Julian će sada svakog dana plivati po okeanu i uživati sa sinovima rekla je na kraju obraćanja javnosti na aerodromu u glavnom gradu Australije Kanberi.

Nije poznato da li će porodica Asanž nastaviti život u Kvinslendu ili na nekom drugom mjestu petog kontinenta.

V.V.