недеља, мај 26, 2024

Dogovoren izvoz srpske pšenice u Egipat

Slične objave

Podeli

A. P.

Ono što je posebno za Egipat ali i za nas, jeste da ćemo ustanoviti dobru saradnju u prodaji žitarica Arpaskog republici Egipat, počev od pšenice za koju smo dobli sertifikat za izvoz u Egipat nedavno, dobili smo i za jabuku a uskoro nadamo se i za goveđe meso“, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Egipta Abdelom Fatah el Sisijem, koji je prvi egipatski predsednik koji je posetio Beograd u poslednjih 35 godina.

Abdel Fatah el Sisi boravi u trodnevnoj poseti Beogradu gde je dočekan na najvišem državnom nivou, uz sastanke delegacija dveju zemalja, a u Srbiju je Sisi doputovao nakon posete Nemačkoj, zbog čega je predsednik Srbije posebno izrazio zahvalnost.

„Hvala predsedniku Sisiju što je pravo iz Nemačke došao u Beograd a posle toga ide u Pariz u posetu predsedniku Makronu, što je između te dve najveće zemlje došao u posetu Srbiji. To u našoj zemlji razvija osećaj ponosa ali i dodatog poštovanja prema vašoj zemlji“, naveo je Vučić u obraćanju posle sastanka sa Sisijem.

Predsednik Srbije naglasio je da su teme susreta bile politička, ali pre svega ekonomska saradnja i u toj oblasti su postignuti najvažniji dogovori o saradnji – prvo o izvozu srpske pšenice u Egipat, a ta saradnja kasnije treba da preraste i u bilateralni ugovor o slobodnoj trgovini.

Dvojica lidera su razgovarala i o aktuelnim izazovima u globalnoj politici, kako je naveo Vučić. „Zajednički smo razmatrali situaciju u Ukrajini i posledice po obe zemlje. Važno je da smo dogovorili blisku saradnju između naših ministarstava spoljnih poslova da zajedno nastupaju na važnim međunarodnim skupovima“, naglasio je Vučić. (Danas)