четвртак, јун 20, 2024

AP: Dan srpskog jedinstva izaziva zabrinutost na Balkanu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. septembra 2021. – Srbija od danas slavi novi nacionalni praznik pokazivanjem vojne moći i pozivom svim Srbima na Balkanu da se ujedine ispod jedne zastave, što je izazvalo zabrinutost kod suseda, nekoliko decenija nakon što su slične akcije dovele do krvavih ratova 1990-tih godina, piše američka novinska agencija Asošijeted pres (AP).

Srbima je rečeno da danas istaknu državne zastave bilo gde da žive u regionu ili u svetu kako bi obeležili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. AP piše da je na otvaranju celodnevnog niza ceremonija obeležavanja ovog praznika, populistički predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao postavku vojne opreme u jednom beogradskom parku, rekavši da je Srbija spremna da odgovori na pretnje spolja.

Rekao je da je vojska sada pet puta jača nego pre pet godina i najavio je nove vojne nabavke.

Demonstracija moći i pozivi sprskih zvaničnika na kreiranje „srpskog sveta“ i političko ujedinjenje 1,3 miliona Srba koji žive u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu izazvalo je zabrinutost tih susednih zemalja. Devedesetih godina prošlog veka srpske snage su uz finansijsku i političku podršku iz Beograda vodile krvave kampanje u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu sa ciljem formiranja „Velike Srbije“, piše AP.

(Danas)