недеља, мај 26, 2024

Dodik: Neprtrihvatljivo je da američki ambasador drži slovo političarima u BiH

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 2. novembra 2022. (Beta) – Srpski član Predsedništva BiH u tehničkom mandatu Milorad Dodik izjavio je da je neprihvatljivo da jedan ambasador, bio on i američki, drži slovo članu Predsedništva BiH, pa i ostalim liderima u BiH.

Dodik je ocenio da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi u svojoj današnjoj kolumni “prešao granicu, ne samo dobrog diplomatskog ponašanja, već i lične pristojnosti”. Marfi je u svojoj kolumni, između ostalog, naveo da “predsednik Dodik, umesto da se fokusira na stvarna pitanja koja brinu građane – korupciju, slabu mogućnost zapošljavanja i inflaciju, odabrao da napada dejtonski poredak i podriva državne institucije”.

Dodik je za novinskku agenciju Srna izjavio da Marfi “svojim istupima pokazuje da je on, u stvari, strana u sukobu u BiH, a ne predstavnik države garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je urušen ponajviše zahvaljujući predstavnicima SAD koji su poslednjih 30 tu dolazili u različitim ulogama”.

“Populizam, koji pokazuje američki ambasador pričom o borbi protiv kriminala i korupcije, pokušaj je da se prikrije da je upravo međunarodna zajednica kreirala rešenja protivno Dejtonskom sporazumu, koja ne da nisu dala rešenje za korupciju i kriminal, nego su postali izvor i korupcije i kriminala”, naveo je on. Dodik je dodao da se ambasador Marfi “buni i bori protiv onoga šta su njegovi prethodnici kreirali kršeći međunarodni sporazum, a da bi račune za međunarodne eksperimente da pošalje legalno izabranim političarima u BiH, koji nisu učestvovali ni na koji način u kreiranju loših rešenja”.

Dodik je rekao da “zadivljuje kako američki ambasador primećuje šta je on rekao na skupu građana Republike Srpske, a ne primjećuje šta od SAD favorizovana opozicija u liku SDS i PDP radi i govori danima”. Prema njegovim rečima, neki od opozicionara su upali i u prostorije Centralne izborne komisije BiH, uznemiravali članove te komisije. “Ambasador očito ili potpisuje tuđe tekstove ili mu ne donose sve vesti”, naveo je Dodik.

On je na kraju kazao da poštuje SAD, njihovu snagu i moć, ali da, kako je naglasio, pre svega “poštuje sebe i lični integritet i integritet Republike Srpske, onakve kakva je dogovorena u Dejtonu”. Ambasador je svojim tekstom nasrnuo i na jedno i na drugo. Nadam se da će se brzo vratiti u okvire dobrog diplomatskog ponašanja, shvatiti da on ovdje nije domaćin nego gost. I to našom voljom”, zaključio je Dodik.