недеља, мај 26, 2024

Miodrag Zec: Naša vlada je malo čudna, ovoliko ministarstava a američka samo osam

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 2. novembra 2022. (Beta) – Inflacija je bolest koju proizvode oni koji kontrolišu emisiju novca, a to su političari i ona ne bi u Srbiji bila veća nego u SAD ili u EU da neko nije bacao “novac iz helikoptera”, rekao je profesor ekonomije Miodrag Zec, za N1.

Sve vlade sveta vole da potroše, a da neko drugi plati, a manipulacija je da vlade daju neki novac, jer ne može da se da a da se ne uzme s druge strane. “Neko misli da je pametan što je bacio ‘novac iz helikoptera’, pa kad ga je bacio evo gde je dobacio”. Zec je dodao da je neko zloupotrebljavao emisiju novca i radovao se tome zato što će inflacija obezvrediti kredite. “To je refleks na Balkanu… Taj refleks da je dužnik ovde ključan, sad se to neće desiti jer su svi ušli sa kliznom kamatom”, rekao je Zec.

Blaga inflacija, koju je uporedio sa telesnom temperaturom izmedju 37 i 37,5 , još i može, kako je rekao, da se rešiti, ali kada dodje do 39 “onda samo zovi popa, onda više spasa nema i dolazi do sloma sistema do kog smo došli“.

Govoreći o inflaciji na nivou običnih stanovnika kaže da je za one koji kupuju samo tri proizvoda, među kojima su hleb i mleko, 30 odsto, a da će prosečna porodica koja ima kredit biti nagrađena inflatornim dobitkom. Ali ako su u pitanju građani, kako je rekao, stariji od 70 godina, koji imaju neku deviznu štednju, oni će sve izgubiti. “Oni sad jurišaju da kupe stanove. Ali neće se zaštiti u državi koja gubi stanovništvo. Moja kuća u Republici Srpskoj je mnogo plaćena, a vredi nula, nema naroda”, rekao je Zec.

On je rekao da je Međunarodni monetarni fond, čija misija boravi u Srbiji zbog razgovora o novom aranžmanu, organizacija koja predstavlja neku vrstu međunarodnog policajca ili školskog inspektora. “Dolazi ako jedna zemlja ima problem sa spoljnom likvidnošću, problem otplate dugova. Ne dolazi ništa da pomogne”, kazao je on.

Upitan kako to da se od vlasti čuju drugačije izjave, on je kazao da svaka vlada ima “politički prozivod kreiranje optimizma”, a da naša to radi “vrlo maštovito”. Zec ne veruje da nova vlada može da popravi situaciju, niti misli da je to njen posao, već da kreira sistem u kojem će stvari da funkcionišu same po sebi. “To mišljenje da mogu ministri, to nije njihov posao. Njihov posao je da se gleda da li imaš transparentne i dobre zakone. Mora se napraviti sistem da stvari idu normalno. Ovde nema jasnog sistema, ovde se upravlja ručno. Kaže se ako se ja dočepam volana ja vas vozim u srećnu budućnost. A nema veze što nema goriva i što su stare kočnice”, rekao je Zec.

Dodao je da je naša vlada “malo čudna” jer ima toliki broj ministarstava, za razliku od američke koja ima samo osam.