петак, јун 21, 2024

Dodik: Beograd – glavni grad

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. maja 2024. – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć tokom gostovanja na Radioteleviyiji Srbije da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici za Republiku Srpsku neprihvatljiva i nesprovodiva. On je za sutra u Srebrenici najavio je održavanje sednice Vlade RS u Srebrenici, a nakon toga skup na gradskom trgu, gde će se kolektivno pratiti rasprava u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

“Mi tako hoćemo da pokažemo da je Srebrenica u RS. Tamo se desio teški zločin, ali ne genocid”, kazao je Dodik u emisiji “Takovska” Radio-televizije Srbije (RTS). Predsednik RS je istakao da je cilj Srpske da očuva mir, naglašavajući da nijedna akcija RS neće ići na destabilizaciju BiH.

Rezoluciju o Srebrenici Dodik je nazvao “sramnim dokumentom”, koji treba da odredi budućnost Republike Srpske, ističući da će ova rezolucija “defintivno dovesti do raspada BiH” i da će se RS “u određenom trenutku odvojiti od BiH i postati samostalna država”.

Posle usvajanja Rezolucije o Srebrenici Srbi u BiH će glasati samo o onome što je u njihovom interesu, dok će sva ostala pitanja, poput reformi koje se postavljaju kao uslov BiH na evropskom putu, otići u zapećak, sve dok se BiH ne raspadne, rekao je. “Rezolucija je smišljanje raznih gadosti prema Srbima, od verbalnih, do formalnih, poput mogućnosti da se to pitanje postavi na putu u EU, jer nas mogu usloviti time da ulazak u EU podrazumeva da primenjujemo sadržaj Rezolucije”, rekao je Dodik i to uporedio sa uslovljavanjem Srbije na putu ka EU, tražeći od nje da, ako želi postati članica EU, mora da prizna Kosovo.

“Ako se radi o individualnoj odgovornosti za ratne zločine, šta će vam onda Rezolucija u Generalnoj skupštini UN-a”?! Današnji svet, rekao je, karakteriše propast međunarodnog prava, “što pokazuje i situacija u GS UN o Rezoluciji o Srebrenici”. Do sada je, kaže, za odluke u GS UN bila potrebna natpolovična većina, ali su Amerikanci devastirali međunarodno pravo i uveli nova pravila, da oni koji su suzdržani ne ulaze u ukupan broj glasanja.

Dodik je ubeđen da će manjina nametnuti volju većini, ali da će to biti “mala satisfakcija, ali velika moralna pobeda”. Podršku Crne Gore Rezoluciji o Srebrenici nazvao je sramnom, navodeći da su crnogorske vlasti na taj način diskreditovale sve odnose sa RS. On je mišljenja da Srbi nemaju šanse u BiH, ističući da će se, ako RS ostane u ovakvoj “nezgrapnoj BiH”, desiti značajno iseljenje Srba sa tih prostora, što je krajnji cilj svih bošnjačkih političara koji imaju “mrziteljski odnos prema Srbima, RS i Srbiji”.

Zanimljivo, njegov glavni grad je Beograd, tek potom Banjaluka. Sarajevo ne doživljava glavnim gradom, niti se u njemu oseća ugodno.

D. B.