уторак, мај 28, 2024

Đukanovićev DPS poziva na formiranje postizbornih koalicija

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 24. oktobra 2022. (Beta) – Demokratska partija socijalista (DPS) koja je posle više od godina izgubila vlast u Podgorici i u još nekoliko gradova, ocenila je da su rezultati jučerašnjih lokalnih izbora izvesna najava izbornog procesa na državnom nivou i pozvala sve partije koje baštine program razvoja Crne Gore na formiranje postizbornih saveza.

Prema preliminarnim rezultatima, DPS je izgubio lokalnu vlast u Podgorici, Pljevljima, Žabljaku, Danilovgradu, Kolašinu, Zeti.

DPS će sa partnerima ostati na vlasti u Bijelom Polju, Baru, Plavu.

Kao i u slučaju Podgorice, DPS je u nekoliko gradova pojedinačno osvojio najviše mandata, ali zbog nedostaka postizbornog koalicionog kapaciteta, vlast će formirati njihovi politički protivnici.

Najveće iznenađenje izbora u Podgorici je pokret Evropa sad koji je sa osvojenih 21,5 odsto glasova najavio da će imati budućeg gradonačelnika u glavnom gradu, a da u lokalnoj vlasti neće biti predstavnika DPS-a. Taj pokret predvodi bivši ministar u vladi Zdravka Krivokapića Jakov Milatović.

U trci za podgorički parlament, DPS Mila Đukanoviuća je osvojio 24 mandata, novoosnovani pokret Evropa sad 13, prosrpski Demokratski front 11, Demokrate šest, a građanski pokret URA Dritana Abazovića četiri mandata. Izborni rezultat na podgoričkim ulicama proslavljen je uz vatromet, trobojke i nacionalne srpske pesme.

U Budvi je, prema preliminarnim podacima, apsolutnu vlast osvojio Demokratski front (DF), kao i u novoformiranoj Opštini Zeta. U Baru, najvećoj crnogorskoj luci, Đukanovićev DPS zadržao je vlast, kao i u Bijelom Polju i Plavu gde je osvojio većinu sa koalicionim partnerima. U Danilovgradu, Kolašinu, Pljevljima, Žabljaku, o vlasti će pregovarati Demokratski front, Demokrate i Evropa sad iako je DPS pojedinačno osvojila najviše glasova. U Tivtu u kome je pojedinačno osvojila najviše mandata DPS će pokušati da nađe partnere za formiranje vlasti.

U Rožajama je apsolutnu vlast osvojila Bošnjačka stranka, a u Plužinama prosrpska Socijalistička narodna partija, koja u tom gradu vlada duže od dve decenije. U Šavniku zbog zatvaranja nekoliko biračkih mesta izborni proces nije završen, a policija je podnela osam krivičnih prijava protiv 14 osoba povodom postupanja tokom jučerašnjih lokalnih izbora.

DPS je u današnjem saopštenju naveo da će u narednom periodu analizirati rezultate i trudiuti se da ispravi eventualne greške do parlamentarnih izbora, koji su, kako je ocenjeno, “sada već gotovo izvesni”. U saopštenju se dodaje da je DPS, samostalno ili sa koalicionim partnerima jedini politički subjekat koji ima odbornike u svih 14 opština i da je “u većini opština politički subjekt sa najvećim brojem glasova”.

“U Podgorici, iako nemamo apsolutnu većinu, broj odbornika liste koju je predvodio Ivan Vuković je skoro duplo veći od sledeće liste, u Bijelom Polju smo osvojili vlast, u Baru takođe, u Plavu je naša lista osvojila apsolutnu većinu, u Tivtu smo stranka koja ubedljivo ima najviše odbornika, u Danilovgradu smo najjača politička partija, u Kolašinu smo osvojili najviše glasova, na Žabljaku imamo najviše odbornika” navodi se u saopštenju.

DPS u saopštenju poziva “sve političke subekte koji ne grade svoj program na mržnji, već na razvoju Crne Gore, njenoj evropskoj perspektivi i jačanju građanskog društva, na formiranje postizbornih koalicija” u svim opštinama gde su osvojili vlast ili imaju najveći broj odbornika.

Ta stranka ocenjuje i da je izbore “karakterisala nezapamćena zloupotreba državnih resursa, partijsko zapošljavanje po državnim preduzećima, koje je devastiralo te sisteme i napravilo od njih gubitaše” što su, dodaje se, posledice sa kojima će se građani brzo suočiti.