петак, април 12, 2024

Đukanović: Ostajem u politici i ne selim se u Ujedinjene Arapske Emirate

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 19. maja 2023. (Beta) – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas da ostaje u politici i da njegove rezultate i istorijski značaj niko ne može osporiti, kao i da će biti “počasni predsednik Crne Gore”.

“Nema večne vlasti, samo je Crna Gora večna”, istakao je Đukanović na konferenciji za novinare na Cetinju kojom završava mandat predsednika. Na pitanje da li namerava da se povuče iz politike, Đukanović je odgovorio da se neće povući od onoga čemu je posvetio život.

“Pa ja sam posvetio život evropskom razvoju Crne Gore. Ne morate biti predsednik stranke da biste bili odgovoran građanin. Sve što bude trebalo toj politici i toj partiji u svim budućim kampanjama, imaće od mene”, rekao je on.

Navodeći da se povukao sa mesta lidera DPS-a, on je kazao da nema nameru da menja partijski dres. “Ja sam ubeđeni pripadnik politike proevropskog razvoja Crne Gore. U svakom svojstvu ću nastaviti da podržavam partiju na čijem sam čelu bio, koja je i danas kao što je bila strateški oslonac proevropskog razvoja Crne Gore”, naveo je Đukanović.

Rekao je i da će iskoristiti zakonsku mogućnost da zatraži titulu počasnog predsednika, što je predviđeno zakonom.

Da li će se baviti nekim drugim poslom, kaže, nije razmišljao. Taj period će, rekao je, provesti posvećen sređivanju svoje arhive, sistematizaciji dugog političkog veka. Ocenio je da to može koristi nekome ko ima ambiiciju da se bavi politikom.

“Dobro je da čuvamo i te pisane tragove. Više puta sam se povlačio iz politika i na takva pitanja sam slično odgovarao. Ako se odlučim da svoju osnovnu delatnost dopunim još nečim, to će biti kao izraz jedne ozbiljne odluke da energiju koju imam korisno raspodelim. To će biti samo u slučaju da prepoznam mogućnost za uključivanje u neki posao koji neće oštetiti reputaciju Crne Gore i moju reputaciju predsednika i premijera”, poručio je Đukanović.

Upitan o očekivanjima od vanrednih parlamentranih izbora 11. juna, on je rekao da veruje da će biti iskušenja nakon izbora, a ono će se ogledati u hrabrosti lidera partija da naprave koalicije koje će btii u stanju da odgovorno vode računa o interesima Crne Gore, a najvažniji interes je put evropskog razvoja. “Sve ostalo su kalkulacije uključujuci i one samo ne sa ovim ili sa onim najčešće, samo ne sa prethodnom vlašću”, rekao je Đukanović.

On je kazao da ima i drugih partija “koje se politikom i nazivom predstavljaju kao evropske partije”. “Eto prilike da se formira evropska vlada ako bude hrabrosti i mudrosti partija koje učestvuju na izborima”, dodao je on.

Rekao je da se nada da su evropski partneri Crne Gore shvatili da svaka promena ne znači promenu na bolje. “Na Balkanu još uvek traje traje bespoštedni politički rat između multietničke demokratije i nacionalizma. Ne znam da li su svi, ali imam utisak da je većina evropskih partnera shvatila da su u Crnoj Gori dobili ono što nisu želeli”, dodao je Đukanović.

“Crna Gora je moja cjeloživotna adresa”

Odlazeći predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je “apsolutna dezinformacija” da namerava da se preseli Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). “Nisam nijednog trenutka svog života razmišljao da se selim iz Crne Gore. Crna Gora je moja cjeloživotna adresa”, rekao je na konferenciji za medije na Cetinju.

Dodao je da ako bi se kojim slučajem odlučio da se bavi nekim biznisom onda postoji mogućnost ne da se odseli već da živi “malo dinamičnije” i bude “na onim adresama u svetu u kojim bi se taj biznis razvijao”.

“Pošto o tome još nisam doneo odluku, ne želim ni da prejudiciram”, kazao je Đukanović i dodao da su u UAE njegovi prijatelji kod kojih ponekad ide.

Istakao je da ne namerava da se povuče iz politike jer joj je posvetio život i dodao će zatražiti titulu počasnog predsednika, što mu omogućava zakon.

Prvi počasni predsednik Crne Gore bio je Filip Vujanović. On će počasnu titulu bivšeg šefa države imati još nekoliko dana, jer mu naredne sedmice ističe rok od pet godina koliko je imao pravo da koristi to zvanje nakon prestanka funkcije predsednika države.