субота, јул 13, 2024

DIK potvrdio svih sedam kadidatura za predsednika Severne Makedonije

Slične objave

Podeli

SKOPLJE, 21. marta 2024. (Beta) – Državna izborna komisija (DIK) Severne Makedonije potvrdila je danas liste svih sedam kandidata za predsedničke izbore.

Kandidatske liste DIK-u su podneli predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koga podržava vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), kandidat najveće opozicione partije VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova, kao i Bujar Osmani, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i kandidat vladajuće albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI).

Na izborima za predsednika će učestvovati i kandidatkinja partije “Levica” Biljana Vankovska, gradonačelnik skopske opštine Karpoš i lider partije “Grom” Stevčo Jakimovski, gradonačelnik Kumanova i lider partije “Znam – Za našu Makedoniju” Maksim Dimitrievski i gradonačelnik Gostivara Arben Taravari iz koalicije albanske opozicije “Vredi” (Vlen).

Rokovnikom DIK-a predviđeno je da kampanja za predsedničke izbore u Severnoj Makedoniji počne 4. aprila.

Za prikupljane potpisa za izbore za predsednika Severne Makedonije, koje je trajalo od 23. februara do 8. marta, bilo je prijavljeno 15 kanidata, od kojih osmoro nije uspelo da prikupi potrebnih 10.000 potpsa upisanih birača.

Prvi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji biće održan u sredu 24. aprila, a drugi u sredu 8. maja, zajedno sa parlamentarnim izborima.

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je danas posmatračku misiju u Severnoj Makedoniji u kojoj će biti glavni tim od 12 međunarodnih eksperata, 20 dugoročnih posmatrača i 300 kratkoročnih posmatrača.