недеља, април 14, 2024

Srbija na zapadu – Da se struka pita: Vlast sebi bira poželjnu opoziciju

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 27. novembra 2023. – Članovi gradske izborne komisije (GIK) ispred izborne liste “Srbija protiv nasilja” saopštili su danas da su kod četiri liste predate za beogradske izbore pronašli falsifikovne potpise podrške građana među kojima su i imena nekih poznatih ličnosti, kao što je novinarka Jelena Zorić i glumica Bojana Maljević.

Kako je naveo Vladica Ilić, ime Jelene Zorić našlo se kod liste “Srbija na Zapadu – Da se struka pita” kao i liste “Ćale, ovo je za tebe”. Čak se kod nje našlo i ime jednog od funkcionera Srpske napredne stranke iako je podnosilac poznat po opozicionoj aktivnosti.

Ime Bojane Maljević našlo kod liste Usame Zukorlića, saopštio je Ilić. On je naveo da su kao potpis podrške kod liste Saše Radulovića i Borisa Tadića našli ime poznate glumice, koja ne želi da se javno oglasi, ali će upotrebiti pravna sredstva zbog ovog, a kod liste Miše Vacića, kako je rekao Ilić, ime svog poznanika.

Foto: portalforum.rs

Predstavnici izborne liste “Srbija protiv nasilja” naglasili da su ovi potpisi overeni kod opštinskih overitelja i da nikog ne optužuju već traže da tužilaštvo i policija ispitaju slučajeve.

Takođe su istakli da su još ranije naveli da su takve sumnjive potpise našli kod Ruske stranke i da veruju da ih je na listima u ogromnom broju, posebno jer ne mogu da slikaju spiskove nego proveravaju samo tako što zovu ljude čija su imana našli.

Članica GIK Sofija Mandić je rekla da je do ovako očitih zloupotreba došlo jer niko ranije nije toliko proveravao predate spiskove podrške građana pa je onaj ko je to sad učinio verovarao da se neće otkriti.

Konferenciju su pratili predstavnici liste “Srbija na Zapadu – Da se struka pita” koji su, nakon njenog završetka, novinarima izjavili da je potpis Jelene Zorić vlast podmetnula kao kukavičje jaje i da se pridružuju u zahtevu da se sve detaljno ispita.

Evo šta je rekao jedan od nosilaca ove liste (Srbija na zapadu – Da se struka pita) Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma: “Razumem kolege, razumem Sofiju koja me je pitala da li ćemo se pridružiti njihovom zahtevu da se do najsitnijih detalja ispita ovaj slučaj. Da, svakako, ali hoću da kažem – da li ovde iko sumnja u vlast Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke koji su očigledno dosta uspešno organizovali Jovanjicu, organizovali Krušik, organizovali teroristički upad u Banjsku, da li iko sumnja da su oni sposobni i kadri da organizuju i ubacivanje listića Jelene Zorić ili Sofije Mandić, koju lično poznajem i sa kojom sam učestvovao na nekoliko tribina na kojima retko ko hoće da govori (o najtežim problemima Srbije), da bih, iako je poznajem, ili bilo ko od nas sa ove liste, švercovao(li) lične karte kako bismo izašli na izbore”.

Mi smo, rekao je Vuletić, lista “Srbija na zapadu – Da se struka pita” i želimo korenite političke promene. Onaj ko se boji političkih tema u kampanji i rešavanja najvećih problema u zemlji taj ima interes da obara našu listu, taj ima interes da kompromituje izborni proces u okviru koga mi treba da izađemo i nastupimo naizborima. Tu, pre svega, vidim vlast ili ono što vlast još, nažalost, uspešno čini, poturanjem kukavičjih jaja kako je Vladimir (Kovačević) rekao, oni sebi biraju poželjnu opoziciju, zaključio je (pogledajte video prilog) Vuletić.

Kandidat za gradonačelnika ove liste Vladimir Kovačević je rekao da je sumnja na državu.

(D. B. /Beta)