недеља, јул 21, 2024

Cvijetin Milivojević: Uspešan bojkot lokalnih izbora na severu Kosova mogao bi da bude pobeda politike Srbije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 24. aprila 2023. (Beta) – Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je da bi, nakon jučerašnjeg bojkota izbora na severu Kosova, predsednik Skupštine Srbije morao da raspiše lokalne izbore na Kosovu i Metohiji.

Milivojević je agenciji Beta kazao danas da su se odnosi Beograda i Prištine vratili na stanje pre potpisivanja prvog Briselskog sporazuma i da je ustavna i zakonska obaveza predsednika Skupštine Srbije da raspiše lokalne izbore na Kosovu.

Uspešan bojkot lokalnih izbora na severu Kosova mogao bi da bude pobeda politike Srbije i srpskog naroda jedino ako bi već danas predsednik Skupštine Srbije (Vladimir Orlić) raspisao lokalne izbore na Kosovu i Metohiji“, rekao je Milivojević i podsetio da je poslednji put lokalne izbore na Kosovu pre 11 godina raspisala tadašnja predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović.

Po njegovim rečima, samo bi takvim raspisavanjem izbora, mogla da se zatvori “crna rupa” nastala neizlaskom Srba na jučerašnje izbore u četiri opštine na severu Kosova. “Samo organizovanjem izbora na kojima bi učestvovala srpska zajednica moglo bi da se spreči instaliranje Albanaca na pozicijama predsednika opština u sredinama gde Albanaca zapravo i nema”, objasnio je Milivojević.

Ukoliko predsednik Skupštine Srbije, dodao je, ne raspiše lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, protiv njega bi trebalo pokrenuti krivičnu odgovornost zbog ne izvršenja ustavnih i zakonskih obaveza. “Albanska zajednica je od juna 1990. godine celu deceniju održavala paralelne izbore za lokalne skupštine i Skupštinu Kosova i to nikada srpske vlasti nisu sprečavale”, naveo je on.

Podsetio je da je nakon potpisivanja prvog Briselskog sporazuma vlast Aleksandra Vučića i Ivice Dačića raspustila legalne i legitimne vlasti u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu. “Ako srpske vlasti ne raspišu lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, ishod jučerašnjih izbora će biti poraz za srpsku zajednicu i srpsku politiku, iako će Beograd pokušati da sve to predstavi kao svoju veliku pobedu. Beograd će sada pokušati da izvrši pritisak na međunarodnu zajednicu da se odmah krene u formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali na tehničkom nivou to će biti veliki problem“, rekao je Milivojević.

Istakao je da je neophodno za formiranje ZSO da to iniciraju opštine sa srpskom većinom. Sada, nakon ishoda izbora na severu Kosova, to mogu učiniti samo srpske opštine južno od Ibra. Nove vlasti u opštinama na severu Kosova sigurno neće podržati formiranje ZSO”, objasnio je.

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je na vanrednim lokalnim izborima u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću izašlo 1.567 građana od preko 45.000 koji su imali pravo glasa.

Politički predstavnici srpskog naroda su bojkotovali izbore, a najviše glasova su dobili kandidati albanskih stranaka Samopredeljenje i Demokratske partije Kosova, koji će biti gradonačelnici opština sa srpskom većinom.

Po nalogu Beograda i Srpske liste, Srbi sa severa Kosova su početkom novembra prošle godine napustili sve kosovske institucije, iako su ih upravo vlasti iz Beograda nakon potpisivanja Briselskog sporazuma (2013) primorale da se integrišu u kosovski sistem.