среда, мај 22, 2024

Crna Gora: Ustavni sud ostaje u blokadi, protest ispred Skupštine

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 12. decembra 2022. (Beta) – Skupština Crne Gore nije ni u drugom krugu glasanja izabrala četvoro sudija Ustavnog suda, čime je blokada te institucije nastavljena.

Ispred Skupštine Crne Gorje u toku je protest građana pod sloganom “Ima nas” koji traže deblokadu Ustavnog suda, povlačenje spornog Zakona o predsedniku Republike i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Građani su blokirali i nekoliko ključnih saobraćajnica i gradu. Protest ispred Skupštine su podržale opozicione partije predvođene najvećom, DPS-om.

U prvom krugu nijedan od četiri kandidata za sudije nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku (54 poslanika) u parlamentu. Za izbor sudija u drugom krugu bila je potrebna tropetinska većina u parlamentu, odnosno 49 od ukupno 81 poslanika, što nije bilo moguće imati, jer sednici ne pristustvuju poslanici najveće opozicione Demokratske partije socijalista (DPS).

Ustavni sud Crne Gore od 13. septembra nema kvorum za odlučivanje, jer ima samo troje sudija od ukupno sedam. DPS je uoči sednice saopštila da će podržati izbor jednog sudije, u slučaju da parlamentrna većina odustane od spornih izmena Zakona o pedsedniku države, što je odbijeno.

Tim zakonom je predviđeno da parlament preuzima deo nadležnosti šefa države u predlaganju mandatara za sastav nove vlade i otvara put parlamentarnoj većini da izaberu svog kandidata.

Venecijanska komisija je u međuvremenu preporučila da Skupština ne usvaja izmene i dopune Zakona o predsedniku, a iz Evropske unije pozvali su političke lidere da u potpunosti primene preporuke Venecijanske komisije. Predstavnici Venecijanske komisije su pozivali institucije, poslanike i političke partije da odgovorno učestvuju u rešavanju trenutnog “ćorsokaka i pronađu konstruktivne kompromise za važne odluke, uključujući i izbor sudija Ustavnog suda”.