субота, јун 22, 2024

Crna Gora: Od 1. januara minimalna zarada 450 evra

Slične objave

Podeli

Poslanici usvojili ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje i uvođenje neoporezivog dela zarade što zaposlenima treba da poveća zarade za oko 17 odsto

PODGORICA, 29. decembra 2021. – Skupština Crne Gore usvojila je izmene i dopune Zakona o radu kojim će minimalna zarada u ovoj zemlji od januara 2022. godine biti 450 eura.

Skupština je utvrdila postojanje hitnosti da zakon stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu. Poslanici su usvojili i izmene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojima se ukidaju doprinosi za zdravstvo.

Usvojene su i izmene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kojima je predviđeno uvođenje neoporezivog dela zarade do 700 eura, kao i povećanje poreske stope na zarade preko 1.000 eura sa 9 na 15 odsto.

Ukidanjem doprinosa za zdravsteveno osiguranje i uvođenja neoporezivog dela zarade poslodavci od januarske plate za taj dio dosadašnjih dažbina treba da povećaju neto zaradu zaposlenom. To bi značilo prosečno povećanje zarade od oko 17 odsto, navode podgoričje Vijesti.

Usvojen je i Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlinesa i Predlog zakona o finansijskoj pomoći bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industrije.

M. M.