уторак, мај 28, 2024

Češka traži međunarodni tribunal za suđenje Rusiji

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 18. septembra 2022. (Beta) – Češka, trenutno predsedavajuća Evropskom unijom, apelovala je da se formira međunarodni tribunal za ratne zločine počinjene tokom ruske invazije na Ukrajinu. Češka je uputila apel posle otkrića više stotina grobova u Izjumu, gradu koji su nedavno oslobodile ukrajinske trupe, prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC).

Prema navodima tog medija, mnoge od nađenih žrtava su civili, među kojima su i žene i deca. “Mi se zalažemo za kažnjavanje ratnih zločinaca”, rekao je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

U Izjumu je do sada ekshumirano 59 tela, očekuje se da će biti još ekshumacija iz grobova nađenih u šumi na obodu grada, a Ukrajina veruje da je reč o ratnim zločinima. “U 21. veku takvi napadi na civilno stanovništvo su nezamislivi i gnusni. Ne smemo to zanemariti. Mi smo za kažnjavanje svih ratnih zločinaca. Pozivam za brzo uspostavljanje specijalnog tribunala koji će suditi za zločin agresije”, rekao je Lipavski.

Ukrajinske vlasti su pre dva dana počele ekshumaciju u šumi u kojoj je nađeno 450 grobova, a posle nedavnog oslobođenja te oblasti od ruske okupacije.