недеља, мај 26, 2024

Evroprajd: Šetnja samo osamsto metara

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. septembra 2022. – Posle brojnih zabrana i nagoveštaja da je, posle silnih urgencija diplomata Evropske unije i američkog ambasadora Kristofera Hila šetnja odobrena, na kraju je ipak dozvoljena samo – šetnjica, kratak đir od parčeta Bulevara revolucije, kroz tašmajdanski park do Stadiona Tašmajdan. Ko želi može da proveri i uveri se da je na kraju pobedio srpski ministar Aleksandar Vulin kojii je danima govorio da je šetnja zabranjena i zarobljeni prajdovci su prošetali tek osamsto metara.

Uz rezidenciju “domaćina” (Foto: portalforum.rs)

Pripadnici LGBT+ populacije i njihovi poštovaoci išli su trasom koja se poslednjih dana menjala najmanje četiri puta i na kraju su, njih oko pet hiljada kao zarobljenici Trećeg rajha, sprovedeni do obližnjeg parka na Tašmajdanu na koncert.

U šetnji su učestvovale diplomate i predstavnici institucija Evropske unije.

Šetnja je održana uz jako policijsko obezbeđenje i sporadične incidente sa desničarima. Organizatori Evroprajd šetnje bili su suočeni sa velikim protivljenjem ultradesničara, ali i Srpske pravoslavne crkve.

Ulica Kneza Miloša: prve čarke (foto: portalforum.rs)

Predsednica Vlade Srbije, “najmoćnija” osoba u zemlji svoje odsustvo je pravdala tako što je “bila negde gde je potrebnija” i zahvalila pripadnicima policije i bezbednosnih službi jer su omogućili da “Beograd bude bezbedan i siguran grad”. “Policija je uradila sjajan posao, zabeležena su samo dva incidenta, sada je vreme da se usredsredimo na stvari koje su teže i važnije”, poručila je.

Nedelja Evroprajda sa pratećim manifestacijama u Beogradu je uspešno održana, izuzev završne priredbe – šetnje koju su sa svih beogradskih ćoškova onemogućili visoke ograde i pripadnici žandarmerije. Iz vizure izveštača treba reći da su prema novinarima bili veoma korektni. Ne zna se da li je brojka od 5.200 policajaca pouzdana (Ana Brnabić), ali osećaj je da ih je bilo makar još toliko. Na svakog pripadnika LGBT populacije po jedan, ili čak dva. Među obezbeđenjem je bilo i veoma vremešnih. Na primedbu jedne šetačice da nisu baš u cvetu mladosti, jedan je rekao: “Ništa me ne pitajte, dovukli su nas čak iz Kragujevca!”

Maja Sever (HRT (foto: portalforum.rs)

Među poštovaocima na prajd šetnji su bili karikaturista Dušan Petričić, novinar Rade Radovanović, istoričarka umetnosti Borka Božović, novinarks Hrvatske radiotelevizije Maja Sever, predsednica Helsinškog odbor za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko i drugi.

Gosti iz evropskih zemalja provodili su se na svoj način. Bilo ih je iz Turske (veoma su bučni i izgledali su upadljivo), iz skandinavskih zemalja, uz Francuske, Italije, Španije. Jedan Grk tri puta se prekrstio prolazeći uz Crkvu sv. Marka na Tašmajdani i poljubio karneni blok.

Helga iz Minhena je zapitala zašto Srbija nema ništa od nekadašnje lepe zemlje Jugoslavije, a Italijanka Sara bila je veoma konkretna – “Dođite u Evropu, čekamo vas predugo”!

Dragan Banjac