четвртак, јул 25, 2024

Brnabić: Nikada nećemo prihvatiti međunarodnu istragu o izborima

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 21. februara 2024. (Beta) – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nikada neće prihvatiti međunarodnu istragu o izborima koji su održani 17. decembra prošle godine, jer bi to bilo “ponižavanje zemlje i gubljenje suvereniteta”, i da bi bilo “jednako okupaciji”.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara u Lomnici, u opštini Despotovac, prilikom donacije IT opreme školi “Despot Stefan Visoki”, rekla da “nije gubljenje suvereniteta” prisustvo stranih posmatrača na izborima, koje je pozvala Vlada Srbije, jer je to demokratska praksa i jer su došli kao gosti.

Istakla je da je birački spisak za nju “ključni dokaz” da izbori nisu pokradeni, a da je jedan od dokaza za to i što su međunarodni posmatrači, a posebno oni koji su predstavljali Evropski parlament, potpisali zapisnike na svim biračkim mestima na kojima su bili. “To je jedan od dokaza da nije bilo izborne krađe. Mnogo važnije za mene je jedinstveni birački spisak koji je od 2021. godine potpuno transparentan i nalazi se na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i ažurira se automatski svaka tri meseca”, kazala je Brnabić.

Dodala je da je razlika u biračkom spisku u Beogradu, u odnosu na 2022. godinu, 0,8 procenata, što je prema njenim rečima na vivou “statističke greške”. “Pa gde su onda ti ljudi? Kako je mogao da pokrade? To je meni ključni dokaz”, rekla je Brnabić.

Istakla je da će vlada nastaviti da radi sa ODIHR, ali da bi “međunarodna istraga bila direktno kršenje suvereniteta Srbije”. “Takvu istragu ne bi dozvolila nijedna zemlja Evropske unije”, rekla je Brnabić.