субота, јун 22, 2024

Britanski sud: Asanž se može izručiti SAD

Slične objave

Podeli

LONDON, 10. decembra 2021. – Sjedinjene Države dobile su žalbu na Višem sudu u Londonu da se osnivač Wikileaksa Julian Assange izruči u SAD kako bi se suočio sa krivičnim prijavama, uključujući kršenje zakona o špijuniranju i zaveru za hakovanje vladinih kompjutera, prenosi Reuters.

“Sud dozvoljava žalbu”, rekao je sudija Timothy Holroyde.

Ukoliko bi bio izručen i optužen mogao bi se suočiti sa 175 godina zatvora.

Sudija je rekao da je zadovoljan sa uveravanjima koje su dale Sjedinjene Države o uslovima Assangeovog pritvora, uključujući obećanje da ga neće držati u takozvanom zatvoru maksimalne sigurnosti “AXD” u Koloradu i da će biti prebačen u Australiju na odsluženje kazne ako bude osuđen.

Presuda dovodi Assangea jedan korak bliže izručenju, ali ostaju dodatne prepreke, prenosi Reuters.

Sudija nižeg suda odbio je ranije ove godine zahtev Amerike da Assange bude izručen zbog optužbe za špijuniranje na osnovu WikiLeaksove objave tajnih vojnih dokumenata prije deset godina. Okružna sutkinja Vanessa Baraitster odbila je izručenje iz zdravstvenih razloga, rekavši da postoji verovatnoća da će Assange izvršiti samoubistvo ako bude držan u teškim zatvorskim uslovima u SAD-u.

Bez obzira na današnju odluku velika je verovatnoća da će se uključene strane žaliti, prenosi AP.

Žaleći se na raniju odluku u Visokom sudu u Londonu, advokat američke vlade negirao je da je Assangeovo mentalno zdravlje previše krhko da bi izdržalo američki pravosudni sistem. Advokat James Lewis rekao je da Assange nema historiju “ozbiljne i trajne mentalne bolesti” i da ne prelazi prag da je toliko bolestan da ne može da se odupre samopovređivanju.

Američke vlasti su takođe rekle britanskim sudijama da, ako pristanu na izručenje Assangea, on bi mogao zatvorsku kaznu da odsluži i u rodnoj Australiji.

Assange se u SAD-u suočava sa 18 tačaka optužnice, uključujući i onu za kršenje zakona o špijuniranju nakon što je njegov WikiLeaks objavio hiljade tajnih američkih dosijea i diplomatskih depeša 2010. godine. Tada je objavljeno na stotine hiljada diplomatskih dokumenata i dosijea koji otkrivaju ratne zločine koje su američke trupe počinile tokom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku.

Iz Sjedinjenih Država kažu da je curenjima podataka prekšen zakon i ugroženi životi, dok Assange smatra da su slučajevi politički motivisani.

Assange koji poriče da je počinio bilo kakvo krivično djelo, nalazi se od 2019. u londonskom Belmarsh zatvoru. Uhapšen je nakon izbacivanja iz ekvadorske ambasade u Londonu zbog kršenja uslova kaucije.

U ambasadu je ušao 2012. godine kako bi izbegao izručenje u Švedsku gde se suočavao sa optužbama za seksualne napade, što je on poricao. Optužbe protiv njega u Švedskoj su u međuvremenu odbačene.