среда, фебруар 28, 2024

Žene u crnom: Tri decenije antiratnog otpora u Vojvodini i Srbiji

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 10. decembra 2021. – Organizacija Žene u crnom (ŽUC) u ponedeljak, 13. decembra (od 13-14 sati u Jug Bogdanovoj 18/5) obeležavaju trideset godina antiratnog otpora u Vojvodini i celoj Srbiji.

Tim povodom ŽUC želi da podseti i obeleži važne činove i datume iz istorije antiratnog otpora u Srbiji, inicijative i činovi koji su uglavnom prećutani, potisnuti ili marginalizovani. “Želimo da podsetimo na delovanje antiratnih aktivistkinja i aktivista u celoj Srbiji, da odamo priznanje zajednicama hrabrih, odgovornih i solidarnih građanki i građana, njihovo herojsko nenasilno delovanje koje je podrazumevalo ogromni rizik u najtežim vremenima”, navodi ŽUC u saopštenju za medije.

U ponedeljak će ŽUC predstaviti i nove publikacije: „Pamtimo antiratni otpor – Vera Vebel Tatić i Centar za antiratnu akciju Ada, štampa Most Art Jugoslavija, Zemun. Vera Vebel Tatić (1943.-2020.) bila je pokretačica i organizatorka velikog broja antiratnih protesta u Adi i generalno u Potisju i u Vojvodini. Ovim činom odajemo priznanje Veri, slavimo i pamtimo Veru po neizbrisivom tragu koji je ostavila u našem antiratnom aktivizmu.

Mapa antiratnog otpora 1991/92,– sećanje na brojne građanske antiratne akcije, na pobune rezervista, dezertera, njihovih roditelja, kao i ženske antiratne inicijative, umetničko-aktivističke događaje, antiratne koncerte, medije…

D. B.