понедељак, мај 27, 2024

Pokret Kreni-Promeni predao REM-u peticiju sa više od 200.000 potpisa

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 6. jula 2022. (Beta) – Pokret “Kreni-Promeni” predao je danas Regulatornom telu za elektronske medije (REM) 209.000 potpisa gradjana sa zahtevom da to telo “radi po zakonu”.

Aktivisti tog pokreta su novinarima ispred sedišta REM-a u Beogradu rekli da ne očekuju da to telo napravi “neki revolucionarni iskorak”, već samo da ispoštuje zakone u Srbiji pri dodeli nacionalnih frekvencija.

Direktor za kampanje pokreta “Kreni-Promeni” Savo Manojlović rekao je da prema izveštajima REM-a televizije Pink, Hepi i B92, a prema analizama tog pokreta i televizija Prva, “ne poštuju zakon”.

“One su na neki način prekršile neku vrstu javnog ugovora i zaslužuju da izgube nacionalnu frekvenciju. Smatramo da tim televizijama, ako se nastavi da krše zakon, postoji jedna vrsta simbioze kriminalnog ponašanja medija i vlasti”, ocenio je Manojlović.

Naglasio je da oni ne ulaze u pitanje same dodele nacionalnih frekvencija i ukazao da bi to trebalo da rade stručnjaci. “Mi se zalažemo da nikada jedan pokret, ili jedan čovek, ne sme da odlučuje sve u ovoj zemlji. Stručnjaci treba da uzmu elaborate i da odrede”, rekao je Manojlović.

Aktivista tog pokreta Luka Tripković rekao je da građani Srbije osam godina prisustvuju praksi koja je “nezdrava u kulturnom smislu, u smislu medijske kulture i medijskog zdravlja” jer, kako je istakao, nacionalne frekvencije predstavljaju javno dobro, koje televizije ne bi smele da koriste zarad svog profita.

Dvadesetak aktivista tog pokreta, koji su se okupili na Trgu Nikole Pašića, držali su veliki transparent na kome je pisalo “Kultura nije na prodaju”, kao i manje transparente sa natpisom “Prodaja nije opcija”.