среда, април 17, 2024

U Turskoj i Siriji više od 20.000 mrtvih

Slične objave

Podeli

N1

Više od 20.000 ljudi je stradalo, a desetine hiljada povređeno u zemljotresu magnitude 7,8 koji je pogodio Tursku i Siriju u ponedeljak, poslednji su podaci koje su izneli zvaničnici tih zemalja. Među žrtvama i dečak srpskog porekla, javili su mediji. MUP Srbije šalje dodatne spasilačke snage u Tursku.

Prva pomoć stigla u Siriju. Spasilački timovi u potrazi su za preživelima na hiljadama ruševina zgrada, uprkos ledenom vremenu i posle 125 naknadnih potresa u regionu. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan priznao je da je bilo propusta u regovanju države na početku tragedije, ali je ocenio da je situacija sada pod kontrolom.

U međuvremenu, sankcije Zapada komplikuju napore da se dostavi pomoć Siriji. Novi bilans stradalih u razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju sada je najmanje 20.451, saopštili su zvaničnici. U Turskoj, broj mrtvih porastao je na više od 17.000, saopštila je turska Agencija za vanredne situacije i katastrofe.

Broj stradalih u Siriji je veći od 3.300, uključujući 1.970 u područjima na severozapadu koje drže pobunjenici, objavili su „Beli šlemovi“. Ukupno 1.347 smrtna slučaja zabeležena su u delovima zemlje pod kontrolom sirijskog režima, preneli su državni mediji.

Agencije za pomoć su upozorile da će brojke stradalih samo rasti, pogotovo u Siriji, gde spasilački timovi tragaju za preživelima u hiljadama srušenih zgrada uprkos veoma hladnom vremenu i uz veliki rizik od naknadnih potresa. Broj poginulih u turskom gradu Adana će se povećavati, a preživeli se noću smrzavaju i nemaju adekvatan smeštaj, javlja reporterka N1 iz Adane.

Erdogan: Obnovićemo uništene kuće za godinu dana

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je obećanje da će preživelima u zemljotresu u roku od godinu dana biti obnovljene uništene kuće. Erdogan, koga u maju čekaju neizvesni predsednički izbori, danas je obišao regione pogođene zemljotresom i u gradu Gazijantep rekao da nove zgrade neće imati više od tri, četiri sprata.

Turski predsednik, koji je na udaru sve oštrijih kritika da vlast nije adekvatno reagovala na prirodnu katastrofu, naveo je da je vlada radila na postavljanju privremenih kontejnera za stanovanje i skloništa za one koji su ostali bez krova nad glavom. Takođe je kazao da će vanredno stanje koje je proglasio ranije ove nedelje, u 10 provincija pogođenih zemljotresom, biti odobreno u parlamentu kasnije danas. Vlada je saopštila da će vanredno stanje da olakša upravljanje katastrofama u tim oblastima.