уторак, мај 28, 2024

Boris Tadić: Istorija ne počinje od Vučića

Slične objave

Podeli

Mirjana. R. Milenković

Gostujući na televiziji Pink, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obelodanio je veliku istinu da nijedan predsednik Srbije, pre njega nije bio u Jasenovcu. Nažalost, to nije istina. Bar tako za Danas tvrdi Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, koji podseća da je bio i u Jadovnu i Jasenovcu, da Vučićeve tvrdnje nisu tačne i da zabrinjava količina njegovih laži.

“Neverovatno je do kog nivoa laži je Vučić spreman da ide u zabrinjavajućoj potrebi da predstavi kako istorija počinje od njega. Ta potreba odavno prevazilazi bilo kakvu marketinško-gebelsovsku potrebu i očigledno je duboko ukorenjena u ličnoj ambiciji”, ističe Tadić.

On kaže da ova Vučićeva laž podseća na onaj njegov čuveni pokušaj obmane da je prvi koji je sreo ruskog i kineskog predsednika. “Samo što ova laž da je prvi predsednik koji je posetio Jasenovac morbidna, jer je upotrebu žrtava genocida u marketinške svrhe i satisfakcije ličnih ambicija teško je i komentarisati”, navodi Tadić i dodaje da je naravno bio na komemoraciji u Jasenovcu i u Jadovnu, kao i na mnogim drugim mestima stradanja našeg naroda.

Bivši predsednik Srbije kaže da je ključna razlika između njega i Vučića to što posete mestima stradanja nije upotrebljavao za takmičenje i za raspirivanje mržnje i lažnog patriotizma. “U vreme naše vlasti to je bilo stvarno odavanje pošte žrtvama, ali i deo procesa pomirenja kako bi se takve žrtve izbegle u budućnosti”, ističe Tadić i dodaje da je neverovatno do kog nivoa laži je Vučić spreman da ide u zabrinjavajućoj potrebi da predstavi kako istorija počinje od njega.

Vučić je gostujući na TV Pink izrekao da nijedan predsednik Srbije, pre njega nije bio u Jasenovcu. To je naveo u kontekstu stradanja Srba i nerazumevanja koja idu sa tim.

“Teško je dati odgovor zašto se to Srbima dešava i zašto oči Slobodana Ilića nisu nikome važne. Za one koji to ne znaju, to je srpski sudija kome su izvadili oči, ali srpske žrtve i srpske suze nemaju roditelje, a tuđe imaju. Mi na to moramo da se naviknemo. Za deo toga smo i mi krivi. Znate li da pre mene, nijedan predsednik Srbije nije bio u Jasenovcu. Jačanje nacionalne svesti sa našim narodom niko ne može da nam zabrani”, rekao je Vučić.

Tadić, je da podsetimo 2010 . godine bio na komoemoraciji u Jasenovcu, povodom 65 godina od proboja logoraša. U podvelebitskom selu Jadovno, u Hrvatskoj, a na održavanju komemoracije povodom 70 godina od stradanja Srba, Jevereja i Roma u Drugom svetskom ratu, prisustvovao je Tadić. On je tom prilikom rekao da je počastvovan što ima priliku da prvi put kao predsednik Srbije oda počast žrtvama zločina koji nikada niko ne sme da zaboravi.

„Na desetine hiljada ljudi ubijeno je ovde samo zato što su imali svoj identitet, ime, uverenju, veru. To nikada niko ne sme da zaboravi. Nedužne žrtve zaslužuju naše sećanje, kako danas tako i svake sledeće godine, kako ovde tako i na Pagu i u Jasenovcu”, rekao je tada Tadić.

Danas