уторак, март 5, 2024

Borenović: Dodik podvio rep

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 2. februara 2022. (Beta) – Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je danas da je srpski član Predsedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik prihvatio zakon o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo bivši Visoki predstavnik Valentin Incko.

“Posle jučerašnje sednice Narodne skupštine Republike Srpske (RS) jasno da je Dodik podvio rep i prihvatio Inckov zakon. Bilo mu je potrebno šest meseci, a očekivali smo da će ranije da podvije rep taj veliki lažni Srbin”, kazao je Borenović novinarima u Banjaluci.

On je ocenio da je potpuno jasno da su Dodik i SNSD juče legalizovali Inckov nametnuti zakon, kao i da je jasno da Inckova nametnuta odluka “ostaje u pravnom prometu”. “Vidimo da od juče Sarajevo ponovo miriše Miloradu Dodiku i da se sa svojim ljudima vraća u njega”, ocenio je Borenović i kazao da su kontraditktorni prvi i deseti zaključak koji je juče usvojila vladajuća većina u parlamentu RS.

“U prvom zaključku konstatuju da se i dalje ne priznaje Inckov zakon, a u desetom zaključku kažu da idu u državne institucije”, naveo je Borenović i ocenio da je “nije prvi put da Dodik ponižava sebe”, ali je problem što ponižava i Narodnu skupštinu RS.

Prema njegovim rečima, SNSD je jedina stranka iz RS koja je prihvatila 339 nametnutih zakona, uključujući i poslednji zakon o zabrani negiranja genocida. Dodao je da je juče čuo podatak da su visoki predstavnici sa političke scene u BiH uklonili 187 ljudi, a da nijedan od njih nije bio iz SNSD, što, kako je ocenio, pokazuje da su Dodik i SNSD “najveći poslušnici i najveći podanici visokih predstavnika”.

“Imam osećaj da je Incko juče čestitao Dodiku, jer je priznao njegov nametnuti zakon; oni su dobri prijatelji. Jasno je da je Dodik za šaku proklete vlasti spreman da promeni i vlastitu veru”, kazao je Borenović.

Predsednik PDP-a je Dodika nazvao “primitivcem i seljačinom” zbog neprimerenog rečnika i postupaka na jučerašnjoj sednici parlamenta RS. Dodik je juče na sednici parlamenta sa govorice izneo niz primedbi na fizički izgled poslanice PDP-a Jelene Trivić, dok je poslaniku Nebojši Vukanoviću, koji je po naređenju skupštinskog rukovodstva izbačen sa sednice, pokazivao srednji prst.