недеља, јун 16, 2024

Milanović: Srbija ne može da otme dubrovačku književnost

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 2. februara 2022. (Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Dubrovniku da u Srbiji prema dubrovačkoj književnosti postoji konstanta kulturnog prisvajanja.

“Ovo što se dogadja u Beogradu i što je konstanta, to je kulturna aproprijacija jednog zavisničkog, šleparskog tipa. Ne pokušaj da se nešto otme, jer to je nemoguće. Budimo ponosni da to neko želi, a do toga ne može”, rekao je Milanović na svečanoj sednici dubrovačkog Gradskog vijeća povodom Dana Grada.

Milanović je poručio Dubrovčanima da budu hladni i pomalo oholi kada o tome razmišljaju, preneo je kabinet predsednika Hrvatske. On je tako reagovao na odredbe srpskog Zakona o kulturnom nasleđu prema kojima izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi.

Te odredbe Zakona su i ranije dovele do niza kritika hrvatskih političara, a ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Goran Grlić Radman izjavio je da će Srbija zbog otimanja hrvatske kulturne baštine snositi posledice u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom (EU).

Grlić Radman je rekao da je zbog toga hrvatski ambasador u Beogradu protestovao kod srpskih vlasti. Te zakonske odredbe ranije je kritikovala i ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, rekavši da je reč o političkom pitanju, kao i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je tim povodom da odredba Zakona o kulturnom nasledju prema kojoj izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno sa 1867. godinom, ne znači da Srbija spori da je stara dubrovačka književnost deo i kulturnog nasledja Hrvata. U tom saopštenju je ocenjeno da se “upravo na primeru dvojnog nasleđa, zajedničke jezičke prošlosti i odnosa prema književnoj baštini, najbolje prepoznaju evropske vrednosti i perspektive dobrosusedskih odnosa”.