среда, април 24, 2024

Borenović: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodik demantuje

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 9. aprila 2023. (Beta) – Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je danas da je od visokog predstavnika Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela dobio potvrdu je da se Bosna i Hercegovina pridružila EU sankcijama protiv Rusije.

“Borel mi je odgovorio na upit da li BiH prati spoljnu politiku EU i da li se BiH pridružila restriktivnim merama protiv Ruske Federacije. Odgovor je vrlo jasan, BiH se pridružila EU sankcijama protiv Rusije”, rekao je Borenović.

Borenović, koji je i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, naveo je da već skoro godinu dana ne može da dobije odgovor na poslaničko pitanje od Saveta ministara, jer to blokiraju ministri iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kako je dodao verovatno u “strahu od istine”, pa je iz tog razloga pisao Borelu.

“BiH se pridružila u deset paketa mera protiv Rusije, uključujući i više od 50 odluka, izjava i deklaracija koje se tiču pitanja od ekonomskih sankcija, do sankcija protiv pojedinaca i to tokom 2022. i 2023. godine, osim u jednoj izjavi”, naveo je Borenović. Još je rekao da je i iz odgovora od Borelja i detaljnog uvida u njihove zvanične dokumente koji je dobio nedvosmisleno jasno da je Srbija ostala jedina zemlja u Evropi koja se nije priključila sankcijama protiv Rusije.

“Borel nema šta da krije i vrlo otvoreno i jasno je odgovorio na moje pitanje, što, nažalost, nisam mogao da dobijem od domaćih institucija”, zaključio je lider PDP-a. Prema njegovim rečima, s obzirom na to da Predsedništvo BiH vodi spoljnu politiku, može se slobodno reći da “gde je (bivši član Predsedništva BiH i sadašnji predsednik RS Milorad) Dodik stao, (srpski član Predsedništva BiH Željka) Cvjanović je nastavila, da se kao vlast kontinuiteta na nivou BiH pridružuju sankcijama protiv Rusije”.

Komentarišući Borenovićevu izjavu, predsednik RS Milotrad Dodik izjavio je da se “posle teškog i dugog zimskog sna prolećem probuđeni Branislav Borenović vraća staru laž i podvalu u javni prostor, samo da bi o nečemu pričao”. Dodao je da Borenović pitanje o sankcijama uvedenim Rusiji trebalo da uputi ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, a ne Borelu.

“Zar Borenović nije čuo izjavu ruskog ambasadora od pre nekoliko dana da je BiH na spisku prijateljskih zemalja Rusije”, kazao je Dodik za agenciju Srna. On tvrdi da ni Predsedništvo BiH ni Savet ministara nikada nisu doneli odluku o sankcijama Rusiji.