понедељак, мај 27, 2024

Borel pozvao Kurtija i Vučića na deeskalaciju tenzija

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. decembra 2022. (Beta) – Šef evropske diplomatije Žozep Borel pozvao je Beograd i Prištinu na deeskalaciju tenzija uz napomenu da su barikade na Kosovu i napad na pripadnike Euleksa neprihvatljivi i da se dve strane moraju vratiti dijalogu.

“Znam da su dve strane voljne da situacija deeskalira i pozivam ih da to i učine. Bio sam u kontaktu sa premijerom Kosova Allbinom Kurtijem, a specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je bio u kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ovakvo remećenje javnog reda i nasilje su neprihvatljivi. Oni moraju da se vrate dijalogu”, izjavio je Borel uoči sastanka  ministara spoljnih poslova Evropske unije, Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Jermenije i Azerbejdžana.

Borel je istakao da barikade nisu način da se dođe do sporazuma i da se vode pregovori, saopšteno je danas iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS). “Mislili smo da su stvari mirne posle dogovora, ali su kosovski Srbi ponovo na hapšenje bivšeg policajca Srbina odgovorili neredima na ulicama, blokirajući puteve, pa čak i bacajući šok bombe na neke od naših policajaca (Euleks). Ovo nije prihvatljivo. Moraju da prevaziđu ovu tendenciju borbe na ulici, stvaranja blokada. To nije način da se traže rešenja. To nije način da se vodi proces normalizacije u koji su uključeni”, dodao je on.