четвртак, јул 25, 2024

Bisljimi: Formiranje ZSO kao odgovor na de facto priznanje

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 3. januara 2024. (Beta) – Zamenik premijera i šef kosovske pregovaračke ekipe u dijalogu sa Srbijom, Besnik Bisljimi je izjavio da se formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO) povezuje sa de fakto priznajem Kosova.

On je za Radio Goraždevac, kod Peći, rekao da su izbori u Srbiji dodatno otežati proces dijaloga, ali da veruje u mogućnost napretka ako postoji energija i volja s obe strane. Po njegovim rečima, predlozi za redosled aktivnosti koje kreira specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, razmatraju se u pregovorima.

Ocenio je da ključna faza u formiranju ZSO uključuje odobrenje Nacrta Statuta ZSO, odluku Ustavnog suda o saglasnosti Nacrta Statuta sa Ustavom Kosova, odluku Vlade, i na kraju, formiranje ZSO.

Kazao je da će Srbija morati ispuniti obaveze tokom ovog procesa, što će na kraju dovesti do “de fakto priznanja”. Govoreći o registarskim tablicama, Bisljimi je rekao da će Kosovo doneti odluku o ukidanju nalepnica za delove registarskih tablica vozila iz Srbie pošto Srbija potpuno sprovede sporazum. Rekao jje i da je cilj izgradnje policijskih baza na severu Kosova da se osigura bezbedno okruženje i da je to mera zaštite građana, a da će smanjenje prisustva specijalne policije zavisiti od stanja bezbednosti.