петак, јул 12, 2024

Dodik: Dan Republike Srpske je 9. januar

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 3. januara 2024. (Beta) – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je 9. januar Dan Republike i da to ne može da bude nijedan drugi dan.

“Ne može neko sa strane doći i nama reći šta ćemo obilježavati. To je isto kao kad bi neko došao i nama rekao da 7. januar nije Božić – tako mi to gledamo”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Rekao je da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, a da su kasnije strane i bošnjačke sudije u Ustavnom sudu BiH okarakterisale da taj datum “nekog vređa, iako ne vređa nikoga”. Odreći se tog dana, jednako je odreći se sebe, svoje istorije, pogaziti sve, prihvatiti da ste spremni da slušate diktat muslimana i stranaca i na taj način menjate svoj karakter i obeležje, a to nije moguće, naveo je Dodik.

On je naglasio da su Srbi 9. januara 1992. godine “doneli odluku istorijskog karaktera koju su potvrdili na referendumu na kojem su jasno rekli da je 9. januar Dan Republike” i da ne postoji sila koja bi to mogla da zabrani”, ocenio je on.

Tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH je 9. januara 1992. godine u Sarajevu donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH. Ustavni sud BiH je dva puta, 2016. i 2019. godine, proslavu Danaa RS 9. januara proglasio neustavnim, navodeći da se njime diskriminišu ostala dva konstitutivna naroda, jer je tog dana i krsna slava RS, Sveti Stefan.

Republika Srpska je u septembru 2016. godine održala referendum o 9. januaru kao Danu RS, na kojem su građani podržali da se to bude Dan Republike. Vlasti RS taj referendum kasnije su proglasile “anketom”.

Ustavni sud BiH poništio je i rezultate tog referenduma. Narodna skupština RS je potom, krajem oktobra 2016. godine, donela poseban Zakon o Danu RS i izdvojila ga iz Zakona o praznicima tog entiteta BIH. Ponovo je 9. januar utvrđen kao datum kada se praznuje Dan republike, ali kao sekularni praznik, a i ovaj zakon Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim.

Ustavni sud ne spori Dan RS kao praznik, već datum na koji se on proslavlja.