петак, мај 24, 2024

Biljana Stepanović: Vlast SNS počiva na kontroli medija

Slične objave

Podeli

Glavna urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović izjavila je u emisiji N1 Studio Live, govoreći o deceniji vlasti SNS, da je “plaši koliko smo za 10 godina devastirani kao država”. Mediji su, smatra, odigrali ključnu ulogu u ovih 10 godina. “Ova vlast počiva na kontroli medija, to Vučić mnogo dobro zna”, kaže ona.

Kako je rekla, nju predsednik „svaki put kad pogleda njegove izjave iznova fascinira“.

„Kako smo živeli? Ne zna čovek odakle da počne i šta pre da kaže. Podaci o plati su netačni, najmanje polutačni. Plata u Srbiji je bila 366 evra prosečna, kad smo izašli iz 2.000-ih pa nadalje, sada je 600 i nešto, plata je povećana za 10 godina 250 evra, ali promenjena je i metodologija obračuna“, kaže ona.

Najgora je, dodaje ona, „ova podela zemlje na kojoj Aleksandar Vučić insistira“.

„Ovo potpuno ukidanje sistema vrednosti u kome najbolji mogu da napredsuju i isplivaju, nego naprotiv, jedan Aleksandar Vulin može da bude ministar u Vladi. Marginalizacija obrazovanja, što bi trebalo da bude osnovna stvar, marginalizacija kulture… Meni se čini da je to opasnije i da stvara veće posledice nego ekonomija“, kaže ona.

Plaši je, kaže, koliko smo „za 10 godina devastirani kao država“.

„Činjenica je da je došlo iz demokratskog sistema, kakvog takvog, ne idealnog, do lične vlasti Aleksandra Vučića, što je čak konstatovano od strane međunarodnih organizacija, da mi više nismo demokratska zemlja, nego hibridni režim“, kaže Stepanović.

Mediji su, smatra ona, odigrali ključnu ulogu u ovih 10 godina. „Ne drži Aleksandar Vučić ovako čvrsto RTS, Pink, nacionalne frekvencije i tabloide, koja pada tiraž, ne drži ih on ovako čvrsto bez razloga. Ne formira ove silne televizije, koje nemaju ni rejting, ali ih ima puno, nije to bez razloga. Tri meseca kad bi ljudi koje ja znam vodili RTS, ništa da se vrednosno ne određuju, samo da daju vesti, pa da pogledamo šta bi se desilo, druga bi slika bila. Ova vlast počiva na kontroli medija, to Vučić mnogo dobro zna“, kaže ona.

N1