четвртак, мај 23, 2024

Bestijalni Nikanor

Slične objave

Podeli

Mržnja i zlo u Vučićevoj Srbiji se ne zaustavljaju, već se svakodnevno ubrzavaju. Nema dana da nas ne zaspu nove, ili ko zna koji put ponovljene, izjave mržnje kojih se civilizovani svet kloni i stidi.

Vladika SPC Nikanor je ušao u red onih koji se nadmeću za sramnu titulu promotera najprimitivnih stavova mržnje i zla, zavijenih u klerikalno nacionalističku oblandu brige za državu i narod.

NJegove reči o pripadnicima LGBT populacije kao i o premijerki Ani Brnabić, nisu reči, već otvrovni ukazi koga treba progoniti, mrzeti, uništiti. Episkop Nikanor je ovim rečima sam sebe raščinio i isključio iz svake crkve i religije, a i iz ljudskog roda kao humane zajednice svesnih bića.

Ipak, divljački i varvarski napad vladike Nikanora ne abolira Anu Brnabić odgovornosti koja je i politička i moralna.

NJena vlada je do sada iz budžeta izdvojila milione eura svih građana Srbije i nepravoslavaca i ateista ne bi li potkupljivala crkvenu milost.

Prateći primitivne i anticivilizacijske stavove te crkve, Ana Brnabić i njena kompromitovana ministarka Čomić su odbile da unaprede položaj LGBT osoba, kukavički povlačeći već spremljeni zakon i istopolnim partnerstvima.

Prisvajajući za sebe prava (životno partnerstvo, usvajanje deteta itd) koja je uskratila drugima, Ana Brnabić je najdirektnije posvedočila šta znače diskriminacija i licemerje.

Odbivši da pomogne i unapredi položaj pripadnika LGBT populacije, premijerka Brnabić je nanela daleko veću, sistemsku štetu ovoj diskriminisanoj društvenoj grupi, od bilo kakvih poganih reči neukog i primitivnog popa Nikanora.

Gospođo Brnabić, s đavolom ste tikve sadili, Vučićevoj državnoj crkvi ste protivzakonito iz budžetskih rezervi davali milione našeg novca, a sada vam se to savezništvo vratilo kao bumerang.

Tako poniženi i ukaljani bestijalnim optužbama najprimitivnijeg od svih SPC vladika, odlazite na smetlište istorije, a građani Srbije dobro znaju da ni po čemu dobrom nećete ostati upamćeni.

Ne očekujemo da Vučićevi uslužni tužioci reaguju i procesuiraju nesrećnog popa Nikanora zbog govora mržnje, ali upozoravamo: zle i pogane reči iz usta visokih crkvenih velikodostojnika možda neće danas ili sutra ubiti nekoga, ali za 10 ili 20 godina seme zla će ostaviti krvave tragove.

Ko ne veruje neka vidi jučerašnji strašni napad islamskog radikala i teroriste na slavnog pisca Salmana Ruždija. Religijsko zlo nikada nije obično, već zlo sa dugotrajnim i brutalnim posledicama.

Autor je predsednik Građanskog demokratskog foruma