субота, јул 13, 2024

Bećirović: Članstvo u NATO i EU prioriteti spoljne politike BiH

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 20. novembra 2023. (Beta) – Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović izjavio je na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom da su prioriteti spoljne politike punopravno članstvo u NATO i EU.

Bećirović je naveo da nema nikakve dileme u vezi sa kretanjem BiH ka punopravnom članstvu u NATO, podsećajući da u Zakonu o odbrani BiH stoji da će “Parlamentarna skupština BiH, Savet ministara BiH, Predsedništvo BiH, kao i svi subjekti odbrane, u okviru svoje ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO”.

Denis Bećirović (Foto: klix.ba)

On je dalje ocenio da je BiH spremna da doprinese kolektivnoj bezbednosti i stabilnosti u Evropi i svetu, saopšteno je iz njegovog kabineta. Bošnjački član Predsedništva BiH je, kako se navodi, upoznao Stoltenberga sa “napadom organa vlasti Republike Srpske na ustavni poredak BiH”, ističući da je “važno zaustaviti rušenje ustavnog poretka, kako bi se BiH mogla posvetiti EU i NATO integracijama”.

Generalni sekretar NATO je u prvu posetu BiH stigao sinoć, a odmah po dolasku u Sarajevo održao je radnu večeru sa tri člana Predsedništva BiH.

Cvijanović: NATO nije bila tema razgovora

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da tema sastanka članova Predsedništva BiH sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom nije bila članstvo BiH u tom vojnom savezu.

Cvijanović je novinarima u Istočnom Sarajevu rekla da je Stoltenberg rekao da je članstvo u NATO opredeljenje svake države i da NATO nikada ne vrši pritisak.

foto: bboy-news.info

Prema njenim rečima, sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a bio je prilika da svaka strana iznese svoje stavove i da je Stoltenberg izneo stav da sve što se dešava u BiH treba da rešavaju domaći akteri, unutar države.

“Mislim da oni duboko razumeju situaciju u BiH kada je u pitanju neslaganje oko članstva u NATO. Rekla sam da smo opredeljeni da razvijamo saradnju sa NATO onako kako smo se dogovorili, da nema saglasnosti kada je u pitanju članstvo”, rekla je Cvijanović novinarima u Istočnom Sarajevu.

Dodala je da je bilo neslaganje sa ostalim članovima Predsedništva, posebno sa Denisom Bećirovićem koji je izneo svoje stavove. “Za mene je ovo bio sastanak na kome sam mogla da vidim da u suštini tu i nema nikakvih pritisaka. To je komunikacija za koju mislim da je primerena”, ocenila je Cvijanović.