субота, јул 13, 2024

Stoltenberg u Prištini: Mir i bezbednost na Kosovu ne treba da budu dovedeni u pitanje

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 20. novembra 2023. (Beta) – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Prištini da mir i bezbednost na Kosovu ne treba da budu dovedeni u pitanje i kao ključni korak ka održivom miru u regionu izdvojio osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, Stoltenberg je rekao i da bi raspoređivanje snaga kosovske policije na severu Kosova trebalo da bude obavljeno tek posle potvrde od NATO-a, kako bi bili garantovani mir i bezbednost regiona.

“U septembru su nas nasilni incidenti na severu Kosova podsetili na opasnost od većeg sukoba koji bi mogao da izbije na Zapadnom Balkanu. U napadu u maju teško su povređena 93 vojnika NATO-a, od kojih su neki dobili povrede koje će ih pratiti doživotno. Takvi napadi su neprihvatljivi i zahtevamo da odgovorni snose odgovornost”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg, koji se posle Osmani sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je da će trupe misije KFOR, predvođene NATO-om, i dalje biti angažovane i spremne da obavljaju dužnosti i da će obezbediti slobodu kretanja za sve zajednice.

Naveo je da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU i dodao da je važno da se obe strane iskreno angažuju u tom procesu, pozdravivši novi nacrt statuta ZSO, koji su predstavnici SAD, EU, Francuske, Nemačke i Italije nedavno predstavili Beogradu i Prištini. “Nedavni napredak po pitanju stvaranja ZSO važan je korak ka normalizaciji odnosa i dugoročnoj stabilnosti u regionu. Osnivanje ZSO bio bi ključni korak ka održivom miru u regionu”, rekao je Stoltenberg.

Upitan o mogućnosti da Kosovo postane deo programa NATO-a Partnerstvo za mir, Stoltenberg je kazao da je za to potrebna jednoglasna odluka svih članica alijanse.

Osmani je izrazila spremnost Kosova da održi stabilnost u regionu, ističući bilateralne sporazume i doprinos Kosova međunarodnim mirovnim misijama. “Kosovo je posvećeno održavanju mira i stabilnosti ne samo unutar svojih granica, već i u regionu. Naše učešće u međunarodnim mirovnim operacijama dokazuje našu posvećenost saradnji i regionalnoj bezbednosti”, kazala je Osmani.

Dodala je da je nekažnjavanje Srbije za prethodne napade dovelo do događaja u selu Banjska na severu Kosova 24. septembra, kada se naoružana grupa Srba sukobila sa kosovskom policijom.

“Odgovornost Srbije za 29. maj i 24. septembar mora da se reši. Umesto da izruči teroriste, (Srbija) nastavlja da ih podržava. Upozorila sam da bi bili podstaknuti da ponove napade većeg obima ako (raniji) napadi prođu nekažnjeno. Isti ljudi koji su napali NATO u maju, napali su kosovsku policiju 24. septembra”, kazala je Osmani.

Navela je da bi Srbija, ako ne bude suočena sa merama za “kontinuirane napade”, bila ohrabrena “da ponovo napadne Kosovo i destabilizuje Balkan” i dodala da je uloga NATO-a u tom pogledu “odlučujuća”.