понедељак, фебруар 26, 2024

Ana Brnabić o izjavama Gorana Markovića: “Pozivao je i na ubistvo premijera Đinđića”

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 20. decembra 2021. – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da bi onako kako je ministarka Darija Kisić Tepavčević odgovorila reditelju Goranu Markoviću odgovorio svako ko je “živ čovek koji ima emociju i koji čita takve bljuvotine koje svakodnevno izgovara Goran Marković”.

Brnabić je za TV Prva , pitanje da li je u redu da ministarka Darija Kisić Tepavčević na takav način odgovara reditelju, pitala da li je u redu da jedan kulturni radnik „poziva na streljanje legitmno izabranog predsednika Srbije“.

„To je stoti put da oni pozivaju na linčovanje, streljanje, proterivanje porodice predsednika Srbije. To su strašne stvari, na to mora da se odgovori. Ja ću uvek stati iza svojih ministara“, rekla je Brnabić za telviziju Prva.

Premijerka je rekla da u poređenju sa vremenom političara koje Goran Marković podržava, aktuelna vlast danas ulaže 100 puta više u filmsku industriju, a da je sve što je Marković snimio od 2013. godine snimljeno novcem Radio-televizije Srbije ili Filmskih novosti.

„Toliko o tome koliki je disident i koliko je ugrožen u Republici Srbiji. A neka mu je na čast što poziva na nasilno smaknuće vlasti i ubistvo predsednika republike. Na kraju krajeva, pre toga je pozivao na ubistvo premijera Đinđića, pa su ga ubili“, izjavila je Brnabić.

Ona je to pitanje povezala i sa ekološkim protestima i pitala da li glumica Svetlana Bojković, za koju je rekla da je lično ceni, zna da je profesor Ratko Ristić koji podržava proteste, izdavao dozvole za mini hidro elektrane, a jedan od vođa protesta Aleksandar Jovanović Ćuta želeo da gradi MHE.

Brnabić je rekla da je na skupu govorila i urednica „Podrinskih“, a da taj portal koristi uvredljive reči kada govore o njoj i o Srpskoj naprednoj stranci, ali da se ona i dalje zalaže da ne sme biti napada i pritisaka na novinare.

„Glasanje protiv na referendumu zaustavlja evropske integracije na četiri godine“. Brnabić je izjavila da, ako se na referendumu o ustavnim promenama glasa protiv, to zaustavlja evropske integracije Srbije na četiri godine, jer prema zakonu o referendumu, to pitanje ne može da se pokrene ponovo naredne četiri godine.

Ona je rekla da je „ne“ na referendumu „tačka na evropske integracije Srbije za naredne četiri godine. „Tužno mi je što imamo neke političke stranke koje govore da su za EU, a govore da se ne izađe na referendum ili glasa protiv“, rekla je Brnabić i ocenila da oni koji žele da glasaju „ne“ žele da postoji politički pritisak na sudstvo.

Ona je navela da su pitanja kojima se bavi referendum „usko stručna“ i da se tiču samo i isključivo oblasti pravosuđa, tvrdeći da je laž kako referendum ima veze sa preambulom, Kosovom i Metohijom ili Rio Tintom, već samo sa načinom na koji se biraju sudije i tužioci.

Brnabić je istakla da je ogromna stvar što je Srbija otvorila četiri nova poglavlja, a da je do sada godišnje otvarala dva poglavlja, ocenivši da je to priznanje za teške reforme u oblasti vladavine prava.

Govoreći o rezoluciji o Srbiji koju je Evropski parlament usvojio, Brnabić je rekla da u rezoluciji osuđuju kršenje prava na mirne proteste, a da je u Srbiji protestovao ko god je i kad je hteo i ocenila da je to licemerno. Ona je dodala kako se generalno kaže da je policija prekršila svoja ovlašćenja i da to usvajaju evroposlanici zemalja u kojima su na ulice izlazili vodeni topovi, a demontranti isprebijani.

„To je pre svega politička rezolucija, kojom su pokušali da umanje značaj otvaranja ova četiri poglavlja. Videli ste da ni u Evropi nije bilo nekih komentara. Mislim da je svakog ozbiljnog političara u Evropi sramota te rezolucije“, rekla je Brnabić za TV Prva.