четвртак, јун 13, 2024

Vučić i Donfrid o odnosu Srbije prema ratu u Ukrajini i dijalogu sa Prištinom

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 26. aprila 2022. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju, Karen Donfrid (Donfried) o odnosu Srbije prema situaciji u Ukrajini, dijalogu Beograda i Prištine, evropskim integracijama i bilateralnim odnosima.

Vučić je sa Donfrid razgovarao i o diverzifikaciji energetskih izvora u Srbiji i na zapadnom Balkanu i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima, saopštio je kabinet srpskog predsednika. Oni su se saglasili da otvorena pitanja u dijalogu Beograda i Prištine mogu biti rešena pod pokroviteljstvom EU kako bi došlo do kompromisnih rešenja, navodi se.

Srpska strana (foto: beta)

Donfrid je kazala da se SAD “snažno zalažu” da čitav zapadni Balkan uđe u Evropsku uniju i ponovila da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike prema regionu.

Pozdravljajući inicijativu Otvoreni Balkan i nameru Srbije da stavi ekonomska pitanja u fokus regionalne saradnje, Donfrid je kazala da ta inicijativa predstavlja i priliku za još bolje promovisanje investicionih potencijala regiona, dodaje se.

Sastanku su prisustvovali i specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.