четвртак, јун 20, 2024

Američka obaveštajna služba: Prigožinov avion namerno oboren eksplozijom

Slične objave

Podeli

VAŠINGTON, 25. avgusta 2023. (Beta-AP) – Američka obaveštajna služba preliminarno je danas ocenila da je eksplozijom namerno oboren avion u kojem je, kako se veruje, bio vođa ruske plaćeničke grupe “Vagner” Jevgenij Prigožin.

Jedan od zvaničnika je rekao da je Prigožin najverovatnije bio meta eksplozije i da je to “u skladu sa običajem” ruskog predsednika Vladimira Putina da “ućutkava svoje kritičare”. Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom da im se ne objave imena, nisu ponudili detalje o tome šta je izazvalo eksploziju, za koju se veruje da je osveta za pobunu “Vagnera” u junu.

Portparol Pentagona, general Pat Rajder, rekao je da su netačni izveštaji štampe da je avion oborila  raketa zemlja-vazduh. On je odbio da kaže da li SAD sumnjaju na bombu ili veruju da je pad bio atentat. Privatni poslovni avion sa tri člana posade, koji je navodno prevozio vlasnika privredno-vojne kompanije “Vagner” i šest njegovih saradnika, srušio se u sredu ubrzo pošto je poleteo iz Moskve.

Spasioci su našli 10 tela, a ruski mediji se pozvali na anonimne izvore u “Vagneru” koji su rekli da je Prigožin mrtav. Ali nije bilo zvanične potvrde. Mnogi Putinovi protivnici i kritičari su ubijeni ili teško oboleli u očiglednim pokušajima atentata. Zapadni zvaničnici su očekivali da će ruski lider krenuti i na Prigožina, uprkos obećanjima da će odbaciti optužbe u sporazumu koji je okončao pobunu Vagnera koja je trajala od 23. do 24. juna.