среда, фебруар 28, 2024

Američka ambasada u BiH: Obeležavanje Dana RS neustavno

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 6. januara 2022. – Američka ambasada u Bosni i Hercegovini (BiH) saopštila je da je obeležavanje Dana Republike Srpske 9. januara neustavno i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

Iz američke ambasade pozvali su sve političke lidere da postupe u skladu s odlukama suda. “Poštovanje vladavine prava je temelj demokratije i od vitalnog je značaja za napredak BiH na evroatlantskom putu”, navedeno je iz američke ambasade za Radio Slobodna Evropa.

U Republici Srpskoj se 9. januar obeležava kao Dan republike, jer je na taj dan 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud BiH je 2016. godine, po apelaciji tadašnjeg člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, doneo odluku prema kojoj je obeležavanje 9. januara kao Dana RS neustavno.

Odlukom je naloženo i brisanje spornih odredbi Zakona o praznicima RS, pa su vlasti RS u oktobru 2016. usvojile Zakon o Danu RS, prema kome se 9. januar praznuje kao sekularni praznik, koji nema obavezujući karakter, s obzirom na to da je ranije 9. januara obeležavana i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan.

Ko osnov za donošenje zakona vlastima je poslužio referendum u septembru 2016, na kojem je više od 99 odsto izašlih glasača, građana Republike Srpske, na pitanje – “Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?” odgovorilo sa “Da”.

Pre referenduma, Ustavni sud BiH odbio je zahtev Narodne skupštine RS da se preispita odluka o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS i doneo privremenu meru kojom je zabranio sprovodjenje referenduma.

Ustavni sud BiH je poništio i rezultate referenduma o Danu RS, kojeg su vlasti u međuvremenu preimenovale u anketu.

M. M.