среда, јун 12, 2024

UST: Autentično tumačenje odredbi zakona nedopustivo

Slične objave

Podeli

“Sudovi su postupajući u predmetima povodom troškova obrade kredita u svim stepenima zauzeli svoj stav i sporne odredbe su već tumačene od za to zakonom određenih institucija, odnosno sudova, te Udruženje sudija i tužilaca (UST) nalazi da se ovakve situacije ne mogu rešavati izvan pravosuđa, izvan sudskog postupka jer se time stvara opasan presedan da u svakoj situaciji tzv ‘masovnih’ tužbi dođe do derogacije sudske vlasti”, navodi se u saopštenju.

Kako su u UST ocenili, problem koji su izazvali postupci protiv banaka zbog troškova obrade kredita “jeste problem koji je ukazao na nespremnost sudske i izvršne vlasti da se suoči sa akutnim problemima”.

Povodom obustave rada advokata, UST je ukazala da “radikalni načini borbe u ovom trenutku nisu dobri ni za građane Srbije, ni za pravosuđe”. Istakla je, međutim, da podržava mišljenje izrečeno u odluci Advokatske komore Srbije (AKS), da se na taj način, odnosno eventualnim autentičnim tumačenjem Skupštine Srbije, “krši Ustav RS i Evropske konvencije o ljudskim pravima, odnosno zajamčeno pravo na pravično suđenje, jednaku pravnu zaštitu i pravo na pravnu sigurnost građana”.

AKS je saopštio da će danas organizovati jednodnevnu obustavu rada svih advokata na teritoriji Srbije, zbog predloga poslanika za autentično tumačenje odredbi zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima.

Skupština Srbije saopštila je ranije danas da je otkazana sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, koja je bila zakazana za 13 časova.