уторак, фебруар 27, 2024

Ambasada Ukrajine odgovorila Vulinu: Uvek smo bili uz Srbiju, očekujemo sankcije Rusiji

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 28. marta 2022. (Beta) – Ukrajinska ambasada u Beogradu reagovala je danas na izjavu srpskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, navodeći da je Kijev uvek bio na strani Srbije i da računa da će ona uvesti sankcije Rusiji i njenom rukovodstvu zbog napada na Ukrajinu.

“Imamo čast da potvrdimo da Ukrajina računa na to da će Srbija ne samo osuditi agresiju velikih razmera koju je pokrenuo pobesnili režim (ruskog predsednika Vladimira) Putina protiv suverene evropske države Ukrajine, već i uvesti sankcije državi agresoru i njenom rukovodstvu“, navela je Ambasada.

To je, kako se navodi, “neophodno kako bi bio zaustavljen Putinov režim koji sprovodi ubistva ukrajinske dece, bombardovanja škola, bolnica, porodilišta i rušenje gradova”.

Povodom današnje izjave Vulina “da oni koji su bombardovali Jugoslaviju nemaju moralno pravo da od Srbije traže da uvede sankcije Rusiji“, Ambasada je srpskog ministra policije upitala da li zaista misli da je Ukrajina bombardovala Jugoslaviju i preporučila mu tekst u kojem se navodi da je Kijev među prvima osudio napad NATO-a na Jugoslaviju.

Ukrajinska ambasada je upitala i “da li gospodinu Vulinu, ako ih on ne primećuje, nisu važni podrška i zahtevi Ukrajine, koja je najoštrije osudila bombardovanje Jugoslavije i uvek podržavala i podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, a sada računa na uvođenje sankcija državi agresoru, Ruskoj Federaciji”.

Ambasada je Vulinu poručila da Rusija “nije napala pojedine države članice NATO-a“, već da je “režim Putina napao Ukrajinu“.

“Otuda upravo Ukrajina, koja je uvek bila na strani Srbije, poziva da se uvedu sankcije državi agresoru. A Vi iz nekog razloga ne odgovarate Ukrajini, već nekim drugim zemljama”, poručila je Ambasada Vulinu.

Povodom Vulinove izjave da “svako ko je mrzeo Rusiju, nije voleo Srbiju” i da “sve što danas rade ruskoj deci, radili bi sutra srpskoj“, Ambasada je navela da je od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara do jutros, “samo prema potvrđenim podacima, ruska vojska u Ukrajini ubila 143 deteta, iz ukrajinskih, ruskih, beloruskih, jevrejskih i drugih porodica” i da je “216 dece teže ili lakše ranjeno“.

Ali očigledno gospodin Vulin nije zabrinut za sudbinu ove dece. Takođe želimo da skrenemo ministru pažnju da se ljubav prema Rusiji i zločinački režim Putina međusobno isključuju. Kao što je nekada bilo nemoguće zaista voleti Nemačku i podržavati nacistički režim Adolfa Hitlera“, navodi se u saopštenju.

Ambasada je navela i da “nije slučajno da sada na ulice evropskih gradova, uključujući Beograd, masovno izlaze Rusi i demonstriraju protiv Putina i njegovog rata”.

Ovi ljudi zaista vole svoju zemlju, za razliku od Putina čija je politika duboko antiruska. Pravi Rusi sada pozivaju ceo svet da zaustavi zločinački režim u Kremlju, koji će, ako sada ne bude zaustavljen, stići i do drugih evropskih zemalja”, dodaje se.

Vulin je ranije danas televiziji Pink rekao da “oni koji su bombardovali Jugoslaviju nemaju moralno pravo da od Srbije traže da uvede sankcije Rusiji i da uništava vekovna prijateljstva”. On je ocenio da je sukob u Ukrajini pokrenuo talas rusofobije i dodao da se ona “uvek završava srbofobijom”.